Porošenko: Nikada veći rizik od rata Ukrajine i Rusije

Rizik od otvorenog rata između Rusije i Ukrajine veći je nego što je bio prošle godine, a ruski predsjednik Vladimir Putin počeo je “informacijski rat” protiv Njemačke, rekao je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko za njemački dnevnik Bild.

Porošenko, koji se sastao u ponedjeljak u Berlinu s kancelarkom Angelom Merkel, rekao je da Rusija nije provela “nijednu točku” sporazuma iz Minska, koji uključuje primirje između ukrajinskih vojnika i proruskih pobunjenika u istočnoj Ukrajini.

Rusija jača svoju vojnu nazočnost na granici s Ukrajinom, kazao je. “Opasnost od otvorenog rata veća je nego prošle godine”, rekao je Porošenko u intervjuu za Bild objavljenom u izdanju od srijede. “Rusija puno ulaže u ratne pripreme.”

Merkel je zatražila od Putina u telefonskom razgovoru u utorak da iskoristi svoj utjecaj kako bi osigurao da se u Ukrajini poštuje primirje i da promatrači Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) dobiju slobodan pristup zonama sukoba, rekao je njezin glasnogovornik. “Sada je Putin pokrenuo informacijski rat i protiv Njemačke”, ustvrdio je Porošenko.

You may also like