Švicarski bankarski div UBS izvijestio je u utorak da mu se neto dobit u prošloj godini osjetno povećala zahvaljujući poreznim olakšicama koje su neutralizirale slabiji kraj godine, povezan s tržišnim previranjima.

Prošle je godine najveća švicarska banka ostvarila neto dobit od 6,2 milijarde švicarskih franaka (5,5 milijardi eura), što je 79 posto više nego u godini ranije. “Unatoč vrlo izazovnom okruženju imali smo izvrsnu godinu”, zaključio je u priopćenju čelnik UBS-a Sergio Ermotti. UBS-ov odjel za upravljanje imovinom povećao je u 2015. usklađenu dobit prije oporezivanja za 13 posto, na 2,8 milijardi franaka, ostvarivši najbolji rezultat od 2008. godine. Tijekom godine povjereno im je upravljanje dodatnih 22,8 milijardi franaka imovine.

U banci ipak priznaju da je “četvrto tromjesečje bilo obilježeno vrlo niskim razinom aktivnosti klijenata i izraženom averzijom prema riziku”. Ukazuju ipak na značajan neto pozitivan utjecaj poreznih faktora. Tako je banka u tromjesečju od listopada do prosinca iskazala neto dobit od 949 milijuna švicarskih franaka, što je 10,6 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine.

Rezultati za četvrto tromjesečje uključuju neto pozitivan porezni efekt u iznosu od 715 milijuna franaka, uglavnom povezan s “poboljšanom procjenom odgođene porezne imovine”. Nasuprot tome, ubilježili su 365 milijuna franaka rezervacija za sudske sporove i regulatorna pitanja. Operativna dobit ključnog odjela za upravljanje imovinom smanjila se pak za 47 posto, na 344 milijuna franaka “zbog vrlo niske razine aktivnosti klijenata”, navode u UBS-u.

Related Posts