Porezna amnestija donijet će Italiji milijarde prihoda

Talijanska vlada očekuje najmanje 3,8 milijardi eura proračunskih prihoda od onih koji su odlučili iskoristiti poreznu amnestiju i prijaviti novac i imovinu skrivenu u inozemstvu.

Program dobrovoljne prijave pokrenut je prije godinu dana i završen 30. studenog ove godine. Na svjetlo dana izašlo je gotovo 60 milijardi eura neprijavljene imovine, objavilo je u srijedu u priopćenju ministarstvo gospodarstva. “Rezultat su porezni prihodi koji se procjenjuju na oko 3,8 milijardi eura. Uz kamate konačni bi prihod lako mogao dosegnuti oko četiri milijarde eura”, ističe se u priopćenju.

Zahvaljujući programu talijanske vlasti zaprimile su 130 tisuća dobrovoljnih prijava imovine ukupne vrijednosti 59,5 milijardi eura, dodaje se. Nekih 70 posto imovine bilo je skriveno u Švicarskoj a nešto manji udjeli u Monaku, na Bahamima, u Singapuru i Luksemburgu, navode iz ministarstva. “Za razliku od prethodnih mjera porezni obveznici koji sudjeluju u ovom programu moraju još platiti puni iznos poreza i kamata. Smanjene su samo kazne”, tumači se u priopćenju.

U ministarstvu su program dobrovoljne prijave imovine ocijenili uspjehom, objavljujući kraj “ere bankovne tajne”. “Okreće se nova stranica u odnosu poreznih vlasti i poreznih obveznika, iznova se pokreće dijalog koji će se u osnovi temeljiti na povjerenju”, poručuju iz ministarstva.

Vlada lijevog centra odobrila je u listopadu 27 do 30 milijardi eura vrijedan proračun za poticanje gospodarskog oporavka, koji kreće iduće godine. U Rimu su odlučili izdvojiti ta sredstva iako bi to moglo značiti sporiji tempo smanjenja ogromnog duga. U vladi procjenjuju da godišnje zbog porezne evazije izgube više od 90 milijardi eura proračunskih prihoda, od čega gotovo polovina otpada na neplaćeni PDV.

You may also like