Poremećaji u opskrbi iz Libije podigli cijene nafte

Cijene nafte prekoračile su u utorak na međunarodnim tržištima razinu od 51 dolar, poduprte slabijim dolarom i poremećajem u opskrbi iz Libije, koji su se nadovezali na nagovještaje mogućeg produljenja razdoblja smanjene opskrbe.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 55 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 51,30 dolara. Na američkom je tržištu bila u plusu 50 centi i barelom se trgovalo po 48,23 dolara. Tržište je danas podupro slabiji dolar koji usmjerava pozornost ulagača na sigurna tržišta roba, pojeftinjujući ujedno naftu za imatelje ostalih valuta i time potičući potražnju.

Dodatnu je potporu cijenama pružila informacija neimenovanog izvora u naftnoj industriji da je zbog blokade na naftnim poljima u Šarari i Wafi libijska proizvodnja nafte smanjena otprilike za trećinu, odnosno za 252 tisuća barela dnevno. “Čitav niz faktora pomogao je jutros cijenama nafte a glavni je među njima najnoviji poremećaj u opskrbi iz Libije”, konstatirali su u izvješću analitičari PVM-a.

“Vjetar u leđa cijenama bila je i izjava u kojoj je iranski ministar nafte nagovijestio mogućnost produljenja razdoblja smanjene opskrbe pod dirigentskom palicom Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC)”, dodali su.

Na istup ministra Bidžana Zanganeha nadovezalo se priopćenje iz neovisnog proizvođača nafte Azerbajdžana da su spremni sudjelovati u tom produljenju smanjene opskrbe na drugu polovinu godine.

Značajniji rast cijena zakočila su očekivanja da će najnoviji podaci iz SAD-a pokazati daljnje povećanje proizvodnje nafte iz škriljca i time podsjetiti na trogodišnji problem prekomjerne opskrbe. Odvojeno je OPEC na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 48,25 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like