Porast popuističkih ideja nužno vodi u nasilje

Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Zeid Ra’ad Al Hussein optužio je u ponedjeljak republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa za širenje “ponižavajućih rasnih i vjerskih predrasuda” i upozorio na porast populističkih politika koje bi mogle postati nasilne.

Govoreći na konferenciji posvećenoj sigurnosti i pravdi Zeid Ra’ad Al Hussein je rekao da je govorio o nizozemskom čelniku desnog centra Geertu Wildersu i drugim “populistima, demagozima i političkim fanatičarima”.

Imenujući Trumpa, Nigela Faragea u Velikoj Britaniji i Marine Le Pen u Francuskoj, među ostalima, optužio ih je za upotrebu “taktika zastrašivanja” sličnim onima IS-a, poznatim i kao Daesh.

“Nemojte me krivo shvatiti, sigurno ne izjednačujem poteze nacionalističkih demagoga s onima Daesha”, rekao je. “Ali u svojem načinu komuniciranja, upotrebi poluistina i pojednostavljivanja, Daeshova propaganda koristi taktike slične onima koje koriste populisti”.

U tweetu, Wilders je Zeida nazvao “idiotom”. Wildersovu izbornu platformu za izbore u ožujku 2017, u kojoj nizozemski desničar poziva protiv muslimanskih imigranata, za zatvaranje džamija i za zabranu Kurana, Zeid je nazvao “grotesknom”. “UN je groteskan”, uzvratio mu je Wilders. “Riješimo se tih birokrata”.

No Zeid je kazao da bi Wildersova retorika mogla imati strašne posljedice. “Povijest možda može podučiti Wildersa i njegove istomišljenike kako učinkovita ksenofobija i fanatizam mogu postati oružje”, rekao je. “Ozračje će postati nabijeno mržnjom i na toj točki može prerasti u golemo nasilje”, upozorio je.

You may also like

0 comments