Porast cijene nafte zbog bojazni za opskrbu

Analiza

Cijene nafte porasle su za više od 1 dolar po barelu u srijedu kako su se tržišta usmjeravala na ograničenost opskrbe pred zimu i “meko slijetanje” američkog gospodarstva.

Industrijski podaci objavljeni u utorak pokazali su da su američke rezerve nafte prošlog tjedna porasle za oko 1,6 milijuna barela, nasuprot očekivanjima analitičara koji su očekivali pad od oko 300.000 barela.

Međutim, tržišta su i dalje zabrinuta zbog rezervi nafte u Sjedinjenim Američkim Državama na ključnom skladištu Cushing, Oklahoma, koje padaju ispod minimalnih operativnih razina.

Dodatna smanjenja u Cushingu, mjestu isporuke za roćnice nafte SAD-a, također bi mogla pružiti novi uzlazni pritisak na tržišta nafte jer bi se dodatno pogoršala ograničenost opskrbe proizašla iz smanjenja opskrbe od strane Organizacije zemalja izvoznica nafte i saveznika, zajedno nazvanih OPEC+.

Točni američki podaci bit će objavljeni danas što će, uz sezonu održavanja rafinerija biti ključni podaci za projekciju kretanja cijena nafte, kažu analitičari ING Thinka.

I dok neki analitičari očekuju sezonsko jesensko održavanje rafinerija koje će pomoći u povećanju zaliha nafte, drugi se brinu da bi visoka izvozna potražnja mogla odvući barele.

Analitičari iz ANZ Research-a rekli su u srijedu da je nedavna zabrana Rusije na izvoz benzina i dizela “značila pritisak na potražnju za sirovom naftom od rafinerija”.

Rusija je prošlog tjedna uvela privremenu zabranu izvoza benzina i dizela u sve zemlje izvan kruga četiri bivših sovjetskih država s trenutačnim učinkom kako bi stabilizirala domaće tržište, ali je kasnije ublažila ograničenja.

U međuvremenu, “meko slijetanje” američkog gospodarstva je vjerojatnije nego ne, rekao je u utorak predsjednik Federalne rezerve Minneapolis Neel Kashkari, ali postoji i 40% šanse da će Fed trebati “značajno” povećati kamatne stope kako bi pobijedio inflaciju.

Kashkari je vjerojatnost ocijenio na oko 60% da Fed “potencijalno” poveća kamatne stope još četvrtinu postotnog boda, a zatim održava troškove zaduživanja stabilnim “dovoljno dugo da bi inflacija mogla biti vraćena na cilj u razumnom vremenskom roku.”

Anketa Reutersa među ekonomistima pokazala je da je Bank of England završila svoj ciklus stezanja i vjerojatno će kamatnu stopu držati na razini od 5,25% barem do srpnja, iako je značajan manjina rekla da će kamatne stope ponovno povećati ove godine.

You may also like