Porast burzi drugoga dana za redom

Nada u dobre kvartalne rezultate kompanija

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica znatno porasle, drugi dan zaredom, jer se ulagači nadaju dobrim kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija, posebice u tehnološkom sektoru.

U 10 od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, a pale su samo u energetskom sektoru.

S rastom od 2,3 posto najveći je dobitnik bio tehnološki sektor. Taj je sektor lani bio najveći gubitnik, pa se ulagači nadaju njegovom oporavku.

Nadaju se i dobrim poslovnim rezultatima kompanija. Ovoga će tjedna, među ostalim, izvješća objaviti Microsoft, Tesla, Boeing…

Dosad objavljeni rezultati nisu impresivni. Izvješća je objavilo 57 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, od čega ih je 63 posto zabilježilo veću dobit nego što se očekivalo.

No, analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom lanjskom tromjesečju pale za 3 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, dok se još početkom godine očekivao pad zarada za 1,6 posto.

Podršku tržištu pruža i uvjerenje ulagača da će američka središnja banka na sjednici u veljači kamate povećati za 0,25 postotnih bodova, a ne za 0,50 bodova, kao na posljednjoj lanjskoj sjednici.

Uz to, ulagači se nadaju da bi konačna kamata, na kojoj bi Fed zaustavio ciklus povećanja, mogla iznositi manje od 5 posto, premda većina čelnika Feda poručuje da će trebati povećati ključne kamate iznad razine od 5 posto kako bi se suzbila inflacija.

Na europskim se burzama u utorak ujutro trguje oprezno jer ulagači ne žele previše riskirati uoči izvješća o aktivnostima u uslužnom i proizvodnom sektoru eurozone.

Na Zagrebačkoj se burzi u utorak očekuje stagnacija Crobex indeksa, nakon jučerašnjeg blagog rasta, a u nedostatku značajnijih vijesti iz domaćih kompanija, u fokusu ulagača bit će zbivanja na svjetskim burzama.

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, no obujam trgovanja je mršav jer se zbog Lunarne nove godine u mnogim zemljama regije ne radi.

Cijene nafte, pak, stagniraju, nakon jučerašnjeg rasta. Cijena barela na londonskom tržištu oslabila je 0,11 posto, na 88,10 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,05 posto, na 81,65 dolara.

You may also like