Porasle proizvođačke cijene ako se isključe energenti

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Europskoj uniji (EU) i eurozoni u ovogodišnjem su ožujku tek blago uvećane prema mjesecu ranije, kad su stagnirale, dok je na godišnjoj razini njihov rast ubrzao, pokazale su najnovije procjene Eurostata.
Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u EU-u u cjelini u ožujku su tako uvećane blagih 0,2 posto prema mjesecu ranije, kad su ostale nepromijenjene na mjesečnoj razini, pokazalo je u četvrtak objavljeno izvješće Eurostata.

I u 19-članoj eurozoni je rast proizvođačkih cijena bio slabašan, od svega 0,1 posto, nakon stagnacije u prethodnom mjesecu. Prema ranijem izvješću, rast cijena u veljači u eurozoni je bio procijenjen u visini 0,1 posto, napominje se u priopćenju.

Rast cijena u oba područja na mjesečnoj se razini pripisuje 0,2-postotnom rastu cijena kod intermedijarnih roba, kao i kod trajnih i netrajnih potrošačkih roba, te 0,1-postotnom rastu cijena kapitalnih roba. Pad cijena zabilježen je samo u kategoriji energije, za blagih 0,1 posto.

Ako se isključe energenti, proizvođačke su cijene ukupne industrije na mjesečnoj razini u EU i eurozoni uvećane za 0,1 posto.

U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda skliznule pak za 0,1 posto u odnosu na veljaču, kad su bile smanjene prema mjesecu ranije za 0,5 posto, pokazuje izvješće Eurostata.

Najveći rast cijena, od 0,6 posto, zabilježen je u Danskoj, Estoniji, Nizozemskoj, Poljskoj, Finskoj i Švedskoj. Najveći pad cijena imale su Španjolska i Portugal, od 0,9 odnosno 0,8 posto.

Inflacija ubrzala na godišnjoj razini

Rast proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda u EU u ožujku 2018. godine na godišnjoj je razini ubrzao na 2,4 posto, s 1,8 posto u prethodnom mjesecu. I u eurozoni je rast cijena ubrzao, na 2,1 posto, s 1,6 posto u prethodnom mjesecu.

Rast proizvođačkih cijena na razini EU-a i eurozone zabilježen je u svim promatranim kategorijama proizvoda, predvođen energentima.

U EU-u su cijene u energetskom sektoru na godišnjoj razini uvećane 4,6 posto, a slijede intermedijarni proizvodi, s rastom cijena od 2,5 posto, trajna i netrajna potrošačka dobra, s rastom cijene od 1,1 posto te kapitalna dobra, čije su cijene bile više za jedan posto.

U eurozoni su također najviše poskupili energenti, za 3,9 posto. Slijedi rast cijena intemedijarnih roba za 2,2 posto, kapitalnih roba za jedan posto i rast cijena kod trajnih i netrajnih potrošačkih roba, od po 0,9 posto.

Proizvođačke cijene ukupne industrije, bez energetskog sektora, u EU-u su porasle 1,6 posto, a u eurozoni za 1,4 posto.

U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u ožujku 2018. porasle za 1,3 posto, nakon 1-postotnog rasta u mjesecu ranije.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda najviše su porasle u Estoniji, za 7,3 posto, u Bugarskoj, za 4,8 posto, te u Latviji i Švedskoj, za po četiri posto.

Pad cijena zabilježen je na Cipru, za dva posto, u Irskoj i Luksemburgu, za po 1,6 posto, te u Grčkoj, za 0,2 posto na godišnjoj razini.

Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda pri proizvođačima na kraju ožujka su u odnosu na prethodni mjesec manje za 4,1 posto, dok su na godišnjoj razini povećane za 6,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), zalihe intermedijarnih proizvoda na kraju ožujka u usporedbi s prethodnim mjesecom su manje za 6,3 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 5,3 posto.

Istodobno su zalihe energije povećane za 8,4 posto, kapitalnih proizvoda za 8,1, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 3 posto.

Na godišnjoj razini zalihe intermedijarnih proizvoda su povećane 16 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 6,1 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 5,4 posto.

Zalihe energije su istodobno smanjene za 16 posto, a kapitalnih proizvoda za 10,6 posto.

Promatrano po područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD), zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju ožujka su u usporedbi s mjesecom ranije u prerađivačkoj industriji manje za 4,3 posto, dok su u rudarstvu i vađenju veće za 0,4 posto.

Na godišnjoj, pak, razini zalihe gotovih industrijskih proizvoda u ožujku su prema istom mjesecu 2017. godine u prerađivačkoj industriji veće za 6,5 posto, a u rudarstvu i vađenju za 5,3 posto.

You may also like

0 comments