Porasle industrijske aktivnosti u Njemačkoj i Kini

PMI
Aktivnosti u industriji eurozone porasle su u listopadu najsnažnije u nešto više od dvije godine, prateći snažan rast potražnje, izvijestila je u ponedjeljak tvrtka Markit, upozorivši ipak da će održivost oporavka ovisiti o kućanstvima i tržištima rada.

Istovremeno, proizvodne aktivnosti u Kini dosegnule su u listopadu najvišu razinu u proteklih 10 godina zahvaljujući daljnjem oporavku gospodarstva od koronakrize, pokazalo je izvješće istraživačke tvrtke Caixin.

Indeks menadžera nabave (PMI) u industriji eurozone porastao je u listopadu za 1,1 bod u odnosu na prethodni mjesec, na 54,8 bodova, najvišu razinu u nešto više od dvije godine, utvrdila je londonska tvrtka, blago podigavši početnu procjenu.

Vrijednosti više od 50 bodova signaliziraju rast aktivnosti a one niže njihov pad. “Strojevi su u industriji eurozone u listopadu radili punom parom, knjige narudžbi rasle su tempom kakav smo rijetko imali prilike gledati u prethodna dva desetljeća”, konstatirao je glavni poslovni ekonomist Markita.

Priljev novih narudžbi odražava snažniju domaću i vanjsku potražnju, bilježe u Markitu, napominjući da su nove izvozne narudžbe porasle najsnažnije od veljače 2018. godine. Najsnažnije su rasle aktivnosti u sektoru investicijskih dobara a najslabije u sektoru potrošačkih dobara.

Među vodećim gospodarstvima eurozone daleko najbrži rast aktivnosti bilježila je Njemačka, u Španjolskoj njihov je rast bio stabilan a u Francuskoj umjeren. “Uvjerljivo najbolji rezultat Njemačke u velikoj mjeri odražava rast potražnje u posljednje vrijeme”, objašnjava Williamson.

Narudžbe automobila, poslovne opreme i strojeva snažno su porasle zahvaljujući oživljavanju svjetskog gospodarstva nakon lockdowna, što je posebno išlo na ruku njemačkim proizvođačima, napominje.

Nasuprot tome, nove narudžbe potrošačkih dobara gotovo su zamrle u listopadu a njihov je izvoz čak ponovo krenuo silaznom putanjom, zbog viših stopa zaraze covidom 19, oslabljenih tržišta rada i prigušenog raspoloženja potrošača, dodaje poslovni ekonomist Markita. „Obnovljena slabost kompanija okrenutih potrošačima podsjeća da će, iako proizvodnja u cjelini za sada cvjeta, održivost oporavka ovisiti o normalizaciji ponašanja kućanstava i o jačanju tržišta rada“, zaključio je Williamson.

“Čini se da ćemo na to još morati neko vrijeme pričekati, s obzirom na drugi val zaraze koronavirusom”, zaključio je. Poslovni čelnici u industriji i dalje su optimistični u procjenama za predstojećih 12 mjeseci, posebno oni u Italiji i Njemačkoj, utvrdili su u Markitu.

Indeks menadžera nabave (PMI), koji tvrtka Caixin Insight Group izračunava na temelju ankete među poslovnim čelnicima u privatnim i državnim kineskim kompanijama, uvećan je u listopadu za 0,6 bodova, dosegnuvši 53,6 bodova, najvišu razinu od siječnja 2011.godine.

Vrijednosti iznad 50 bodova pokazuju rast aktivnosti a one niže pad. I potražnja i ponuda poboljšale su se u listopadu jer se gospodarska aktivnost u Kini normalizirala nakon što je zemlja uglavnom uspjela suzbiti krizu izazvanu koronavirusom.

U Kini sada povremeno bilježe širenje virusa u lokaliziranim žarištima ali ga uspijevaju zauzdati mjerama poput zabrane putovanja, masovnog testiranja i praćenja kontakata. “Ukratko, možemo govoriti o makroekonomskom oporavku, pri čemu valja istaknuti da je epidemija unutar zemlje pod kontrolom”, rekao je Wang Zhe, viši ekonomist u privatnoj tvrtki Caixin Insight Group.

“Poslovne aktivnosti su se poboljšale i poduzetnici su optimistični”, rekao je. Rast kineskog izvoza posustao je ipak u prošlom mjesecu zbog drugog vala koronavirusa koji je zahvatio druge zemlje.

Kinesko gospodarstvo u trećem je tromjesečju poraslo 4,9 posto, nakon povijesnog pada od 6,8 posto u prva tri mjeseca ove godine, zbog epidemije koronavirusa. U drugom tromjesečju poraslo je 3,2 posto, pokazuju službene statistike. Kineska vlada razmatra novi petogodišnji gospodarski plan koji bi trebao biti usredotočen na gospodarsku samodostatnost, tehnološke inovacije i čišći okoliš.

You may also like

0 comments