Porasle cijene nafte zbog povećane prognoze proizvodnje iz škriljaca

Cijene barela nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima iznad razine od 58 dolara, poduprte prognozom da će američka proizvodnja iz škriljaca zabilježiti prvi mjesečni pad u više od četiri godine, a dodatnu potporu pružaju i napetosti u Jemenu. Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 30 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 58,23 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 40 centi višoj cijeni, po 52,31 dolar.

Američka vlada procijenila je u ponedjeljak da će se proizvodnja iz škriljaca u svibnju smanjiti za 45.000 barela dnevno, na 4,98 milijuna barela dnevno. Upravo je zahvaljujući tom izvoru američka proizvodnja od 2010. povećana za više od četiri milijuna barela dnevno, snažno pritisnuvši cijene na svjetskim tržištima u 2014. To je dovelo u pitanje i isplativost proizvodnje nafte iz škriljaca. “To je mala promjena, tek kap u moru, ali je izlika za kupnju. Puno špekulanata smatra da je nafta jeftina i traže razlog za ulazak na tržište”, tumači Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

Dodatnu potporu cijenama pružaju i napetosti na Bliskom istoku, posebno u Jemenu gdje je zbog pogoršanja sigurnosti zatvoreno postrojenje za ukapljeni prirodni plin. Jemen proizvodi malo nafte, tek oko 130.000 barela dnevno u proteklim mjesecima, ali analitičari strahuju da bi tamošnji građanski rat mogao destabilizirati susjednu Saudijsku Arabiju. “Geopolitički rizici na naftnim tržištima ostaju povišeni. Gledano iz perspektive temeljnih faktora, očekuje se ipak da će opskrba s Bliskog istoka ostati na visokoj razini, s obzirom na porast proizvodnje iz Saudijske Arabije i Iraka”, navode u bilješci analitičari JP Morgana.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama objavila da je u ponedjeljak cijena košarice njezine nafte iznosila 55,86 dolara, što znači da je porasla 1,82 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan. (Agencije)