Porasle aktivnosti u privatnom sektoru eurozone

Bruxelles – Aktivnosti u privatnom sektoru eurozone porasle su u veljači najbržim tempom u zadnjih sedam mjeseci, poduprte rastom novih narudžbi, pokazuju u petak objavljeni podaci londonske tvrtke Markit.

Markitov kompozitni indeks menadžera nabave (PMI), koji se temelji na anketi provedenoj u više tisuća kompanija i smatra se dobrim pokazateljem gospodarskog rasta, porastao je u veljači na 53,5 bodova, što je njegov najbolji rezultat od srpnja prošle godine. Usporedbe radi, u siječnju je iznosio je 52,6 bodova. Taj indeks premašio je i najvišu procjenu ekonomista u anketi Reutersa te se već 20. mjeseci kreće iznad razine od 50 koja ukazuje na rast aktivnosti. Skok aktivnosti u privatnom sektoru eurozone dat će tračak nade političarima koji nastoje oživjeti gospodarstvo monetarne unije uz skromnu inflaciju, kažu analitičari. “Po prvi put od sredine 2011. godine vidimo široko-utemeljeno poboljšanje rasta. To dijelom odražava povećano povjerenje nakon što je ECB najavio kvantitativno monetarno ublažavanje, a dodatno poboljšanje vidjet ćemo nakon što početkom ožujka zaista i počne kupnja imovine”, rekao je Chris Williamson, glavni ekonomist Markita. Po njegovim riječima, PMI ukazuje na 0,3-postotni rast BDP-a eurozone u prvom tromjesečju, dodavši da bi u ožujku rast mogao dosegnuti 0,4 posto. Indeks novih narudžbi u uslužnim tvrtkama porastao je sa siječanjskih 51,7 na 53,3 boda u veljači, odnosno na najvišu razinu u gotovo četiri godine. ECB je spreman od ožujka pokrenuti program kupnje državnih obveznica vrijedan 60 milijardi eura mjesečno.

Višak u tekućoj bilanci plaćanja 28 zemalja Europske unije više je nego udvostručen u četvrtom tromjesečju 2014. u odnosu na prethodna tri mjeseca, poduprt viškom u bilanci robne trgovine, procijenio je u petak europski statistički ured. Sezonski prilagođen višak u bilanci plaćanja EU28 poskočio je u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca na 33,4 milijarde eura, s 15,1 milijardu eura koliko je iznosio u prethodnom tromjesečju. U posljednja tri mjeseca 2013. iznosio je 29,9 milijardi eura, utvrdili su u Eurostatu. Bilanca robne trgovine EU28 ponovo je u četvrtom tromjesečju 2014. iskazala višak, od 12,4 milijarde eura, nasuprot manjku od 6,5 milijardi eura u prethodna tri mjeseca. U istom je razdoblju višak u bilanci trgovine uslugama povećan za 2,8 milijardi eura, za na 40,7 milijardi eura. Poboljšan je i rezultat na računu sekundarnog dohotka, uz smanjenje deficita na 17,4 milijarde eura, s 18,8 milijardi eura koliko je iznosio u prethodna tri mjeseca. Račun primarnog dohotka pokazao je pak manjak od 2,3 milijarde eura dok je u prethodnom tromjesečju iskazivao višak od 2,5 milijardi eura. Sezonski prilagođeni podaci Europske središnje banke (ECB) za eurozonu pokazuju pak nešto manji višak u tekućoj bilanci plaćanja u četvrtom tromjesečju 2014., od 57,3 milijarde eura, u odnosu na 66,1 milijardu eura zabilježenu u prethodnom tromjesečju. Bilanca robne trgovine eurozone pokazuje višak od 66,6 milijardi eura u posljednja tri mjeseca 2014., što je 2,1 milijardu eura više nego u prethodnom tromjesečju. Višak u bilanci trgovine uslugama povećan je za jednu milijardu, za 17,7 milijardi eura. Račun primarnog dohotka pokazuje pak 5,3 milijarde eura manji višak u odnosu na prethodno tromjesečje, od 9,8 milijardi eura, dok je manjak na računu sekundardnog dohotka povećan za 6,8 milijardi eura, na 36,9 milijardi eura.

You may also like