Porasla proizvodnja u SAD-u, cijene nafte pale jedan posto

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima više od jedan posto, nakon objave podataka o rastu aktivnosti bušotinskih postrojenja u SAD-u, što je povećalo zabrinutost oko učinkovitosti OPEC-ovih proizvodnih rezova sa ciljem smanjivanja zasićenosti ponude na tržištu.

Na londonskom je tržištu cijena barela oslabila 60 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 51,16 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 71 cent nižoj cijeni, od 48,07 dolara. “Izgleda da su špekulativni investitori odustali. Imali smo rekordne prodaje u tjednu koji je završio s 14. ožujkom, a krvarenje (pad cijena) još nije zaustavljeno”, rekao je Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka i dodao da nastavak rasta proizvodnje na američkim bušotinskim postrojenjima pojeftinjuje cijenu nafte.

Američki proizvođači su u tjednu do 17. ožujka povećali broj aktivnih bušotinskih postrojenja za 14 na ukupno 631, što je njihov najveći broj od rujna 2015. godine, objavila je u petak specijalizirana kompanija Baker Hughes.

Rast američke proizvodnje povećao je zabrinutost da će rezovi proizvodnje koje je dogovorila Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) zapravo imati tek manji utjecaj na tržišne cijene. Mogućnost veće ponude iz Libije, koja je izuzeta iz rezova, još više povećava takva strahovanja.

Libijska National Oil Corporation objavila je da je uvjerena da će vratiti kontrolu nad dvjema ključnim lukama, Es Sider i Ras Lanuf, čiji kombinirani kapacitet za izvoz iznosi 600.000 barela dnevno. Odvojeno, OPEC je objavio da je cijena barela referentne košarice nafte u petak iznosila 49,36 dolara, što je 34 centa manje u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments