Porasla proizvodnja, onemogućen rast cijena nafte

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna tek blago porasle jer ulagači nisu sigurni koliko će smanjenje proizvodnje OPEC-a utjecati na uravnoteženje ponude i potražnje, s obzirom na rast proizvodnje u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela u petak na kraju trgovanja iznosila 55,52 dolara, samo tri centa više nego tjedan dana prije. Na američkom je tržištu, pak, barel poskupio 1,4 posto, na 53,17 dolara. Cijene nafte ne uspijevaju znatnije porasti, unatoč nastojanjima članica OPEC-a i pojedinih neovisnih proizvođača, uključujući Rusiju, da ograniče prekomjernu ponudu. OPEC i pojedini neovisni proizvođači, uključujući Rusiju, odlučili su smanjiti proizvodnju za gotovo 1,8 milijuna barela dnevno u prvoj polovini 2017. godine kako bi ograničili prekomjernu ponudu koja pritišće tržište već dvije godine.

Međutim, već mjesecima raste proizvodnje u SAD-u, pa je prošloga tjedna Međunarodna agencija za energiju objavila procjenu da će ove godine proizvodnja u SAD-u porasti za 320 tisuća barela dnevno, na prosječnih 12,8 milijuna barela dnevno. “Tržište je zapravo rastrgano između relativno dobro usklađenog smanjenja koje provode članice OPEC-a i veliki proizvođači izvan OPEC te povećanja američke proizvodnje nafte”, kaže Tamas Varga iz tvrtke PVM Oil Associates.

U petak je tvrtka Baker Hughes izvijestila da je prošloga tjedna broj bušotinskih postrojenja u SAD-u porastao za 15, što je već 12. rast u posljednjih 13 tjedana. Pritom je broj bušotinskih postrojenja povećan na 566, najviše od studenoga 2015. godine.

Ukupno je od polovice prošle godine proizvodnja nafte u SAD-u porasla za više 6 posto, što pokazuje da se američkim kompanijama isplati proizvodnja uz postojeće cijene. S obzirom na smanjenje proizvodnje OPEC-a, a povećanje u SAD-u, analitičari smatraju da će se kratkoročno cijene nafte stabilno kretati u rasponu između 50 i 60 dolara po barelu. “Ulagači su na oprezu. Ponuda je trenutačno u njihovu fokusu jer se vidi da proizvođači u SAD-u ispunjavaju prostor koji je OPEC ostavio otvoren”, kaže Mark Watkins, direktor u tvrtki U.S. Bank Private Client Group.

To najavljuje stabilno kretanje cijena nakon što su zbog velike neravnoteže između ponude i potražnje, od sredine 2014. cijene nafte potonule s više od 100 na manje od 30 dolara u veljači prošle godine, najniže u posljednjih 13 godina. U međuvremenu, uspjele su se odmaknuti od tih razina, pa se već mjesecima kreću između 50 i 60 dolara po barelu.

You may also like

0 comments