Popuštanje zabrinutosti podiglo burzovne indekse

Nestabilnost traje već desetak dana

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi porasli, nakon dva tjedna pada, jer je ponešto popustila zabrinutost ulagača u vezi omikron varijante koronavirusa.

Na Wall Streetu vlada nestabilnost već desetak dana, od kada su zaredale vijesti o pojavi omikron varijante koronavirusa, koja bi mogla biti zaraznija od prethodnih i otporna na postojeća cjepiva, pa se ulagači plaše ponovnog zatvaranja gospodarstava, što bi usporilo oporavak od koronakrize.

No, ta su strahovanja jučer popustila, nakon što je dr. Anthony Fauci, savjetnik Bijele kuće za zdravstvenu krizu, kazao da se, unatoč brzom širenju, zasad ne čini da omikron predstavlja visok stupanj zabrinutosti.

Smatra da je ulagače ohrabrila i najava kineskih vlasti da će uskoro smanjiti stopu izdvajanja obveznih rezervi banaka, što bi trebalo potaknuti kreditiranje, a time i ubrzanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva. To bi, naime, moglo pozitivno utjecati na velike američke kompanije koje izvoze u Kinu.

Zahvaljujući tome, špekulacije o zaoštravanju monetarne politike američke središnje banke, koje su posljednjih dana držale ulagače na oprezu, jučer su bile u drugom planu.

Najviše su, u prosjeku 1,6 posto, porasle cijene dionica u industrijskom i potrošačkom sektoru, a s rastom od 1,5 posto slijedili su energetski i uslužni sektor.

S druge strane, oštro su pale cijene dionica proizvođača cjepiva protiv koronavirusa. Cijena Moderne potonula je 13,5, a Pfizera 5 posto jer se procjenjuje da bi do razvoja cjepiva protiv omikrona mogli proći mjeseci.

Posljednjih dana S&P 500 indeks nadoknadio je dio prethodnih gubitaka, pa je trenutno 2,3 posto ispod razine na kojoj je bio prije pojave omikrona.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Na Zagrebačkoj burzi u utorak se očekuje zadržavanje skromnog obujma trgovanja te stagnacija Crobexa, jer investitorima nedostaje poticaja u  vidu vijesti poslovnog sektora za življe trgovanje.

Na azijskim su burzama cijene dionica u utorak porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su ponešto popustila strahovanja u vezi omikron varijante koronavirusa, a ulagače su ohrabrile i nove gospodarske poticajne mjere u Kini.

Azijske ulagače ohrabrile su nove poticajne mjere u kineskom gospodarstvu. Kineska središnja banka objavila je da će smanjiti iznos koji banke moraju držati kao obveznu rezervu, otprilike 188 milijardi dolara, kako bi se potaknulo kreditiranje, a time i rast gospodarstva.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala.

Istodobno, cijene nafte su dodatno porasle, nakon što su jučer skočile gotovo 5 posto. Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 0,7 posto, na 73,65 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1 posto, na 70,20 dolara.

You may also like