Home Energetika Popuštanje inflacije u SAD-u podiglo burzovne indekse

Popuštanje inflacije u SAD-u podiglo burzovne indekse

by Energypress.net

Rekorgne razine

Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu, kao i Nasdaq, jer je ulagače ohrabrilo popuštanje inflacije u SAD-u, no američka središnja banka srezala je procjene o smanjenju kamata u ovoj godini.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja cijene su dionica snažno porasle, nakon što je objavljeno da su potrošačke cijene u SAD-u u svibnju ostale nepromijenjene na mjesečnoj razini, dok su na godišnjoj porasle 3,3 posto.

To su bolji podaci nego što se očekivalo i ukazuju na blago popuštanje inflacije nakon njezina jačanja početkom godine. No, kasnije su burzovni indeksi izgubili dio dobitaka jer su ulagače razočarale poruke čelnika Feda.

Nakon dvodnevne sjednice, Fed je priopćio da kamatne stope ostaju nepromijenjene u rasponu od 5,25 do 5,50 posto, što se i očekivalo. No, ulagače je razočaralo smanjenje procjena o kamatama u ovoj godini.

Na europskim se burzama u četvrtak ujutro trguje oprezno, pri čemu su indeksi blago pali, dok ulagači analiziraju poruke američke središnje banke. Na Zagrebačkoj se burzi u četvrtak očekuje mirno trgovanje, kao i proteklih dana, pri čemu bi Crobex indeks mogao stagnirati, nakon dva dana rasta.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u četvrtak porasle, kao i jučer na Wall Streetu, gdje je S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu, dok je vrijednost dolara prema košarici valuta pala.

Cijene su nafte, pak, pale. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je jutros 0,24 posto, na 82,40 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,22 posto, na 78,30 dolara.

Related Posts