Popularnost slovenske vlade je u usponu

Popularnost stranke slovenskog premijera Marjana Šarca u stalnom je usponu iako bi na eventualnim prijevremenim izborima najveći pojedinačni broj glasova osvojila vodeća oporbena stranka, pokazala je anketa koju je u ponedjeljak objavilo ljubljansko “Delo”.
U redovnoj mjesečnoj anketi, provedenoj na 743 ispitanika, 13,9 posto anketiranih izjavilo je da bi na eventualnim parlamentarnim izborima u sadašnjem trenutku svoj glas dali Listi Marjana Šarca (LMŠ), dok bi najveći broj ispitanika, njih 16,2 posto, glasovao za Slovensku demokratsku stranku (SDS) Janeza Janše, kojemu lani na izborima nije uspio treći dolazak na premijersku dužnost.

Kako piše vodeći slovenski list, to je najbolji rezultat koji je Šarčeva stranka u sličnim ispitivanjima dobila od lipnja prošle godine, kad je na parlamentarnim izborima osvojila 12,6 posto glasova. S druge strane, prema ispitivanju “Dela”, rejting Janašine stranke je u padu. Ona bi, prema sadašnjim ispitivanjima, dobila znatno manje glasova nego na izborima lanjskog lipnja, kad je dobila 24,9 posto glasova, ali je zbog nedostataka koalicijskih partnera na desnici mandat za sastav vlade morala prepustiti Šarcu.

Otkako je prije četiri mjeseca počela funkcionirati njegova manjinska vlada, učvršćen je i položaj premijera Šarca u njegovoj lijevo liberalnoj koaliciji, o čemu svjedoče velike razlike u popularnosti između Šarca i predsjednika ostalih koalicijskih stranaka.

Zadnja ispitivanja pokazuju da je Šarec nakon predsjednika Boruta Pahora najpopularniji političar u državi. Prema anketi o popularnosti vodećih političara, koju je za “Delo” provela agencija Mediana, na pitanje da ih ocijene ocjenama od 1 do 5 sadašnji je premijer dobio prosječno ocjenu 3,41, znatno više od predsjednika parlamenta i svog koalicijskog partnera Dejana Židana, koji je ocijenjen sa 2,78, dok su nešto više od “dvojke” dobili ostali vodeći ljudi u koaliciji, ministar vanjskih poslova Miro Cerar, ministrica infrastrukture Alenka Bratušek te ministar obrane Karl Erjavec.

You may also like

0 comments