Popravak europskog BDP-a u trećem kvartalu

RBA Analize
Kraj tjedna obilježen je objavom podataka o BDP-u u europodručju za treće tromjesečje. Zabilježena tromjesečna stopa rasta iznosila je 12,7% prilikom čega su nadmašena tržišna očekivanja.e

Kraj tjedna obilježen je objavom podataka o BDP-u u europodručju za treće tromjesečje. Zabilježena tromjesečna stopa rasta iznosila je 12,7% prilikom čega su nadmašena tržišna očekivanja. S druge strane, ekonomski izgledi u posljednje vrijeme postaju sve tmurniji zbog rastućeg broja slučajeva COVID-19 i sve većih poslovnih ograničenja u europodručju.

Očekujemo stagnaciju u zimskim mjesecima koju bi trebao popratiti dinamičan oporavak od proljeća nadalje. Sve u svemu, naše prognoze za naredne mjesece i za 2021. godinu ostaju ispod konsenzusa. Prema posljednjim podacima Eurostata, sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u europdručju iznosila je 8,3% u rujnu, što je 0,2 postotna boda više u odnosu na prethodni mjesec. Na godišnjoj razini, povećanje je iznosilo 0,8 postotnih bodova.

Na razini Europske unije, stopa nezaposlenosti iznosila je 7,5%, 0,1 postotni bod više na mjesečnoj razini te 0,9 postotnih bodova više nego u rujnu 2019. godine. Danas su na rasporedu konačni podaci PMI pokazatelja prerađivačkog sektora za listopad te ISM pokazatelj prerađivačkog sektora za isti mjesec.

You may also like

0 comments