Ponuda i potražnja za naftom na povijesnom su vrhuncu

Globalna potražnja i ponuda nafte sada su blizu novim, povijesno značajnim vršnim vrijednostima na 100 milijuna barela na dan, i ne pokazuju znakove prestanka rasta u skorije vrijeme, a skupa energija ostat će realnost.
Budući da tržište nafte doseže visoku razinu, cijene se kontinuirano povećavaju. Nafta tipa Brent sada je stabilno iznad 80 dolara za barel, s infrastrukturnim ograničenjima koja uzrokuju da sjevernoameričke cijene nešto zaostaju, a petrokemijska industrija je taj ključni ‘driver’ za potrošnju u budućnosti jer standard raste u zemljama u razvoju.

Mnogim zemljama ovaj će rast cijena jako teško pasti, što zbog trgovinskog rata između SAD-a i Kine, što zbog deprecijacije njihovih valuta. Međunarodna agencija za energiju (IEA) smatra da se vratilo doba skuplje energija koja se vraća, s trgovinom nafte, plina i ugljena na višegodišnjim cjenovnim razinama, što predstavlja prijetnju gospodarskom rastu. Revidirani pogled na potražnju odražava ove zabrinutosti: rast u 2018. i 2019. godini bit će niži od njihove ranije prognoze.

Smatra se da je u rastućoj potražnji izvanredno dostignuće globalnoj naftnoj industriji da zadovolji potrebe tržišta od 100 mb/d, ali danas, u četvrtom tromjesečju, dostignuti su novi dvostruki proizvodni vrhovi za potražnju i opskrbu naprezanjem dijelova sustava do granica. Najnovija proizvodnja povećava se na štetu slobodnog kapaciteta, koji je već smanjen na samo 2 posto globalne potražnje, uz daljnje smanjenje koje će vjerojatno doći. Taj napor bi mogao potrajati neko vrijeme i vjerojatno će biti popraćen višim cijenama, zaključak je Agencije.

You may also like

0 comments