Ponti izglasovano povjerenje

Rumunjskom premijeru Victoru Ponti izglasovano je u utorak povjerenje unatoč njegovim problemima s pravosuđem, koji otežavaju pregovore vlade o novim dogovorima s EU-om i MMF-om.

Glasovanje o nepovjerenju pokrenula je oporba koja premijeru predbacuje stalne probleme s pravosuđem. Protiv Ponte (43) je pred Visokim sudom pravde pokrenut postupak zbog korupcije, a prvo preliminarno saslušanje održano je prošli tjedan. “Ostanak premijera na dosadašnjoj dužnosti nepravedan je i duboko nemoralan”, smatra čelnica oporbenog ogranka desnog centra Alina Gorghiu, a oko 2000 prosvjednika pred parlamentom je od Ponte zatražilo ostavku.

Gorghiu tvrdi da od lipnja, kad je optužen za korupciju, Pontu “više nitko ne zove, ne sluša niti poziva u posjet”, što znači da je sve izoliraniji na rumunjskoj i međunarodnoj političkoj sceni. Ponta tvrdi da je nedužan i želi ostati na dosadašnjoj dužnosti do kraja mandata koji ističe u prosincu 2016. Ponta je pred zastupnicima istaknuo ekonomska postignuća svoje vlade koja se ogledaju u snažnom gospodarskom rastu tijekom 2014. i pozvao zastupnike da se “prestanu miješati u poslove pravosuđa. Ponta je optužen za “17 slučajeva krivotvorenja dokumenata”, “umiješanost u utaju poreza” i “pranje novca” u razdoblju između 2007. i 2011., kad je još bio odvjetnik.

You may also like