Ponovno zabilježen pad njemačkih industrijskih narudžbi

 Industrijske narudžbe u Njemačkoj u ožujku su smanjene treći mjesec zaredom zbog slabe inozemne potražnje, pokazalo je u ponedjeljak izvješće državnog zavoda za statistiku.
Narudžbe njemačke robe u ožujku su tako pale za 0,9 posto u odnosu na prethodni mjesec kada su bile smanjene za revidiranih 0,2 posto, objavio je Destatis.

Pad narudžbi rezultat je smanjene inozemne potražnje, za 2,6 posto. Domaće su narudžbe porasle 1,5 posto.

Promatrano prema kategorijama proizvoda, najizrazitiji pad zabilježen je kod narudžbi kapitalne robe poput strojeva i automobila dok su narudžbe potrošačke robe uvećane.

U ministarstvu gospodarstva konstatiraju da je sektor industrije donekle izgubio zamah u prvom kvartalu nakon neuobičajeno snažne izvedbe u drugoj polovini prošle godine.

U prvom tromjesečju ove godine u cjelini dotok narudžbi smanjen je za 2,1 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, dodaju.

“Narudžbe iz zemalja izvan eurozone značajno su smanjene”, kaže se u priopćenju ministarstva, uz napomenu da unatoč smanjenju narudžbi u prvom kvartalu kompanije još imaju puno nerealiziranih narudžbi.

Neočekivano slabe brojke nadovezuju na gospodarske pokazatelje koji ukazuju na usporavanje gospodarstva eurozone, što bi Europskoj središnjoj banci (ECB) moglo otežati postupno smanjenje izdašnih monetarnih poticaja 19-članom gospodarstvu u drugoj polovini godine.

“Sve u svemu, podaci su dodatna potvrda da je vrhunac rasta iza nas”, zaključuje ekonomist u njemačkoj banci Bankhaus Lampe Alexander Krueger.

Rast njemačkog gospodarstva će se nastaviti, premda slabijom dinamikom, dodao je, predviđajući da će kvartalni rast prije biti “standardne nego XXL veličine”.

You may also like