Ponovno suzavac u kosovskom parlamentu

Oporbeni zastupnici u kosovskom parlamentu ponovno su opstruirali održavanje sjednice upotrijebivši suzavac i papreni sprej, prenose u utorak beogradski elektronički mediji iz Prištine. Na dnevnom redu skupštine trebao je biti nacrt državnog proračuna za 2016. godinu, ali su zastupnici oporbenih stranaka opkolili skupštinsku govornicu u trenutku kad je predsjednik parlamenta Kadri Veseli otvorio sjednicu.

U dvoranu je tada ušlo više desetaka zaštitara koje je bivši vođa Pokreta Samoopredeljenje Albin Kurti zasuo tzv. paprenim sprejom, kojim je pošpricao i pojedine ministre kosovske valde. Istodobno, oporbeni zastupnici bacili su suzavac u skupštinsku dvoranu nakon čega je predsjednik parlamenta prekinuo sjednicu i pozvao šefove zastupničkih klubova na sastanak. Predsjedništvo kosovskog parlamenta je, nakon ponovljenog incidenta sa suzavcem, pozvalo da se sjednica održi u drugoj dvorani.

Poslije prekida zasjedanja kosovska policija potpuno blokirala drugi kat zgrade i kontrolira prolaz. Ovaj incident četvrti je posljednja dva i pol mjeseca otkad oporba blokira rad Skupštine Kosova zahtijevajući odustajanje od Sporazuma o zajednici srpskih općina, što je dio bruxelleskog sproazuma o normalizaciji odnosa Beogarda i Prištine od 19. travnja 2013. godine.

Istodobno su se ispred parlamenta u znak potpore oporbi okupili prosvjednici koji su pripadnike policije i zgradu parlamenta gađali kamenjem, bocama i molotovljevim koktelima. Kosovski premijer Isa Mustafa izjavio je kako su oporbene akcije “kriminalne” te je pozvao “institucije da poduzmu mjere jer je u pitanju država”.

You may also like