Ponovno štrajk u naftnim rafinerijama Francuske

Bunt protiv mirovinske reforme

Većina vlakova je stala, škole su zatvorene, naftne rafinerije ne rade, a proizvodnja električne energije je smanjena u utorak u Francuskoj nakon što su vodeći sindikati organizirali šesti po redu štrajk diljem zemlje protiv omražene mirovinske reforme predsjednika Emmanuela Macrona.

Ovo je šesti put od 19. siječnja da su ljudi masovno izašli na prosvjed protiv predložene mirovinske reforme kojom se želi pomaknuti dob za umirovljenje sa 62 na 64 godine i produljiti vrijeme uplata doprinosa potrebnih za primanje pune mirovine.

Isporuka i prerada goriva danas je prekinuta u nekoliko francuskih rafinerija i skladišta kojima upravljaju Total Energies i Esso.

Glasnogovornik Total Energiesa je rekao da od 296 operatera na njenim lokacijama danas štrajka njih 64 posto.

Predstavnik sindikata CGT-a u ovoj kompaniji rekao je da je predviđeno da štrajk u rafineriji Gonfreville u Normandiji traje do četvrtka, a da u rafineriji Donges u zapadnoj Francuskoj traje do petka.

Ankete pokazuju da se većina birača protivi toj reformi jer je smatraju “nepravednom”, posebno prema radnicima na teškim poslovima.

Vlada. međutim, tvrdi da su promjene nužne kako bi se francuski mirovinski sustav izvukao iz deficita do 2030., i odlučna je sprovesti svoj plan.

Macronov tabor u parlamentu nema apsolutnu većinu i može računati na tek dio konzervativnih republikanaca.

You may also like