Ponovno pao broj zaposlenih u industriji

Broj zaposlenih u hrvatskoj industriji u listopadu ove godine bio je 0,2 posto manji nego u rujnu, dok je u odnosu na listopad prošle godine smanjen za 0,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Podaci DZS-a za prvih deset mjeseci ove godine, pak, prema istom razdoblju lani, pokazuju da je broj zaposlenih u industriji pao za 0,3 posto, no istodobno je proizvodnost rada porasla za 4,7 posto. U prerađivačkoj industriji, u kojoj radi više od 91 posto ukupnog broja zaposlenih u domaćoj industriji, u listopadu je na mjesečnoj razini broj zaposlenih pao za 0,3 posto, kao i na godišnjoj razini, uz porast proizvodnosti rada za 4,9 posto.

U okviru prerađivačke industrije, na godišnjoj je razini najznačajnije, za 11,7 posto, smanjen broj zaposlenih u proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda, dok se u proizvodnji metala bilježi pad broja zaposlenih za 4,4 posto. No, riječi je o djelatnostima koje imaju manji udio u ukupnom broju zaposlenih (od 0,8 i 2,1 posto). U proizvodnji prehrambenih proizvoda, čiji je, pak, udio u ukupnoj zaposlenosti u industriji veći od 15,5 posto, u listopadu se broj zaposlenih smanjio za 1,8 posto prema istom mjesecu lani.

Najveće povećanje broja zaposlenih na godišnjoj razini, za 8 posto, zabilježen je istodobno u proizvodnji duhanskih proizvoda, dok je zaposlenih u proizvodnji gotovih metalnih proizvoda, osim strojeva i opreme bilo 5 posto više nego prošlogodišnjeg listopada. U rudarstvu i vađenju je na mjesečnoj razini broj zaposlenih u listopadu pao za jedan posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 0,1 posto, dok je na međugodišnjoj razini zaposlenih u rudarstvu i vađenju bilo 7,2 posto manje, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji 0,1 posto više.

Podaci o proizvodnosti rada pokazuju, pak, da je u rudarstvu i vađenju proizvodnost rada u prvih deset ovogodišnjih mjeseci porasla za 6 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 5 posto prema istom lanjskom razdoblju.

You may also like