Poništen natječaj za F16, neće biti pregovora s Gripenom

Državni i vojni vrh države krenut će ubrzo u nalaženje novog rješenja za nabavu borbene eskadrile.
Nakon što je premijer Andrej Plenković iz prve ruke dobio viđenje izraelske strane od generalnog direktora ministarstva obrane Udija Adama, o razlozima nemogućnosti isporuke izraelskih F-16 prema dogovaranoj specifikaciji, u petak su ministri Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Mirko Šundov informirali i predsjednicu RH Kolindu Grabar-Kitarović.

Predsjednica se potpuno složila da treba brzo djelovati, tako da je već za ponedjeljak dogovorila održavanje sjednice Vijeća za obranu “s ciljem predstavljanja izvješća o postupku nabave borbenih zrakoplova”.

Na sjednici vijeća okupit će se cijeli državni vrh. Predsjednica je od Šundova zatražila da na sjednici podnese detaljno izvješće o trenutačnom stanju borbenog zrakoplovstva. Pantovčak podsjeća na politički konsenzus svih bitnih čimbenika u RH o zadržavanju sposobnosti borbenog zrakoplovstva pa se predsjednica nada da će se proces obnove borbenog zrakoplovstva nastaviti s ciljem čim bržeg iznalaženja rješenja.

Iz Banskih dvora kažu da će Vlada poništiti odluku o natječaju za kupnju borbenog zrakoplova početkom sljedećeg tjedna, nakon sjednice Vijeća za obranu.

Poništenje odluke znači i poništenje natječaja te će svaki budući postupak provoditi ispočetka, objašnjavaju. To se slaže s najavama iz MORH-a gdje smatraju da se nakon poništenja više ništa ne može raditi na temelju propalog natječaja.

Otpadaju dakle očekivanja da bi MORH mogao nastaviti pregovore s ponuditeljima koji su se plasirali iza Izraelaca, od kojih je švedski SAAB (JAS-39 Gripen) već bio poslao vijest da “prate zbivanja”, piše Večernji list.

Član povjerenstva koje je odabralo izraelske avione F16 Barak brigadir Željko Ninić tvrdi da Hrvatska u cijelom slučaju nije pretrpjela štetu.

Ninić je dobio otkriti tko je bio drugoplasirani proizvođač i očekuje da će strategija Hrvatske biti poznata nakon sastanka Odbora za obranu koju je Predsjednica sazvala za ponedjeljak. Na pitanje o non-paperu Ninić kaže da su se oslanjali isključivo na službenu dokumentaciju i službenu komunikaciju.

Američko veleposlanstvo u Zagrebu priopćilo je u petak da su Sjedinjene Države svo vrijeme procesa akvizicije zrakoplova F-16 iz Izraela bile jasne u vezi uvjeta potrebnih za prijenos tehnologije trećoj strani.

Posao oko prodaje američkih zrakoplova F-16 Barak Hrvatskoj definitivno je propao u četvrtak pošto je Izrael službeno izvijestio hrvatsko ministarstvo obrane da ne može dobiti odobrenje Sjedinjenih Država za isporuku zrakoplova.

Nakon razgovora s izraelskim kolegama “mogu vas izvijestiti da je Država Izrael službeno izvijestila ministarstvo obrane da, suprotno preuzetoj odgovornosti, ne može ishoditi odgovarajuće odobrenje SAD-a za isporuku izraelskih aviona F-16 Barak Hrvatskoj”, kazao je ministar Krstičević u četvrtak navečer. “Sjedinjene Države svesrdno su podržavale hrvatsku akviziciju četvrte generacije zrakoplova iz Izraela, kompatibilnih s NATO standardima i radile na tome da se taj prijenos realizira”, kaže se u priopćenju američkog veleposlanstva, za čiju je objavu dobilo posebno odobrenje iz Washingtona pošto je ondje vlada pod djelomičnom blokada zbog sukoba oko proračuna predsjednika Trumpa i demokratske većine u Kongresu.

Hrvatska je za 2,9 milijardi kuna trebala kupiti 12 rabljenih zrakoplova F- 16 Barak, odnosno modificiranih izraelskih verzija izvorno američkih zrakoplova. Američka strana, čije je odobrenje bilo potrebno za realizaciju posla, pristala bi na transfer trećoj strani samo “ogoljenih” zrakoplova iz kojih bi bile uklonjene sve izraelske nadogradnje. “Kao što je uobičajeno u ovim vrstama prijenosa, postoje specifični tehnički uvjeti koji moraju biti zadovoljeni kako bi Sjedinjene Države omogućile odobrenje prijenosa. Svo ovo vrijeme bili smo jasni u vezi svih uvjeta”, objavilo je veleposlanstvo i dodalo kako SAD ostaje “predan pružanju pomoći Republici Hrvatskoj pri nabavi borbenih NATO-kompatibilnih zrakoplova”.

Modificirani izraelski zrakoplovi F-16 Barak trebali su na hrvatskom nebu zamijeniti dotrajale MiG-ove 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

You may also like