Pomažu kompanijama u dekarbonizaciji industrije

Ministarstvo gospodarstva i zaštite klime

Njemačka namjerava pomoći kompanijama na koje snažno utječe rast troškova energije i pokriti povećanje njihovih troškova zbog dekarbonizacije proizvodnje, rekao je utorak ministar gospodarstva i zaštite klime Robert Habeck.

Pomoć bi uključivala pokrivanje većih troškova kompanija koje nastoje izbjeći emisiju ugljika, rekao je Habeck, dodavši da je izgradnja dekarboniziranih opskrbnih lanaca jedina prilika za Njemačku da održi na životu ključne gospodarske sektore.

„Podrška države ne smije uzmanjkati, ali ne želimo, naravno, ni da bude pretjerana. No, kompanije koje žele provesti zelenu tranziciju moraju dobiti potporu i naknadu za cijene koje ne mogu ‘proći’ na tržištu”, rekao je Habeck.

Očekuje se da će pokrivanje povećanja troškova kompanija zbog dekarbonizacije proizvodnje državu stajati oko 500 milijardi eura, rekao je ministar gospodarstva.

Kada proizvođači, primjerice, cementa, čelika i kemikalija ponovo postanu konkurentni, vratit će državi dio potpore, dodao je Habeck.

“U određenoj fazi bit će dosegnuta točka prijeloma jer će cijene ugljičnog dioksida i obujam trgovine dozvolama za emisiju porasti, pa će i proizvodnja postati jeftinija”, pojasnio je.

You may also like