Pomaci usprkos ograničenim sredstvima

Zamjenica ministra obrane Višnja Tafra poručila je u srijedu kako je obrambeni sektor, i unatoč funkcioniranju u okolnostima ograničenog proračuna, u prošloj godini ostvario pozitivne pomake, dok su sposobnosti Oružanih snaga dodatno unaprijeđene. “Udio hrvatskog obrambenog proračuna u BDP-u iznosio je u 2014. godini 1,3 posto. Iako zaostaje za željenom razinom BDP-a koji preporučuje NATO, u protekloj godini na Vijeću za obranu uoči NATO summita u Walesu obvezali smo se na ‘zavjet’ o zaustavljanju daljnjeg pada obrambenog proračuna”, rekla je Tafra, podnoseći Saboru izvješće o obrani za prošlu godinu.

Tomislav Ivić (HDZ) mišljenja je kako je ključni problem u MORH-u, odnosno Oružanim snagama nedostatna sredstva koja se osiguravaju u državnom proračunu, te da stalni trend smanjenja sredstava, koji je nastavljen i lani, dovodi u pitanje sposobnost redovnog funkcioniranja Oružanih snaga. “Stalno smanjenje sredstava uz pojačane napore u MORH-u i Oružanim snagama vjerojatno će se kratkoročno prebroditi, ali će ostaviti značajne posljedice po Oružane snage i puno veća izdvajanja u budućnosti nego što bi inače bila potrebna”, drži Ivić. Podsjeća i kako je proračun MORH-a od 2011. godine, kada je iznosio 5,024 milijardi kuna ili 1,53 posto BDP-a, u narednim godinama smanjen za više od 900 milijuna kuna.

Tafra je potvrdila kako će se do kraja 2016. odlučiti što s ratnim zrakoplovstvom, a opovrgnula je navode o netransparentnoj nabavi haubica iz Njemačke. Šimu Đurđevića (HDZ) brine stanje u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu koje, tvrdi, ne zadovoljava niti najminimalnije standarde obrambenog sustava RH. “Moramo pri donošenju proračuna izdvojiti veća sredstva za Oružane snage. Neću govoriti o remontu MiG-ova, moderniziranih MiG-ova u Ukrajini, Rumunjskoj, ali razvidno je da je MiG spreman za povijest i da Hrvatska kao članica NATO saveza mora tražiti bolja rješenja kada je riječ o čuvanju našeg zračnog prostora”, kaže Đurđević.

Višnja Tafra ne slaže se s takvom njegovom ocjenom. “Produžili smo vijek trajanja i remontirali MiG-ove 21 i time smo zadržali sposobnost, vlastitu sposobnost zaštite zračnog prostora. Da to nije konačno rješenje ja se apsolutno slažem”, kazala je. Nabavke njemačkih rabljenih haubica, za koje kaže da su po cijeni slične novima, za nezavisnog Mladena Novaka je dvojbene transparentnosti. “Činjenica je da upravo nabavka 12 neosposobljenih haubica, plus tri koje su ustvari kasirane, djeluje upravo tako. Moramo kupiti ono što je njima višak, oni se toga rješavaju, oni za sebe nabavljaju drugo, a mi moramo investirati u to. Ako je netko nešto kupio polovno 10 godina staro, rashodovano, po ovoj cijeni u odnosu na cijenu nabavke novoga, onda je sve samo ne transparentno”, kaže Novak.

Tafra je uzvratila kako to nisu izraubane haubice, nisu zastarjele, niti im je istekao vijek trajanja. “Savezna Republika Njemačka smanjuje broj haubica koje ima u svojim oružanim snagama te nam ih je ponudila”, pojasnila je. Tanju Vrbat Grgić (SDP) zasmetalo je što, kako je rekla, predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović hoda u vojnoj odori po Hrvatskoj. “Ne zna svoje ovlasti u miru kao vrhovne zapovjednice, a ono što posebno bode oči je ono da hoda uniformirana po Hrvatskoj, stvara neko stanje neizvjesnosti i nesigurnosti i građani se pitaju da li mi živimo u vojnoj hunti. Mislim da to zaista nije primjereno”, kaže Vrbat Grgić. Na to je reagirao HDZ-ovac Tomislav Ivić, poručivši da predsjednica “itekako dobro zna koje su njezine ovlasti kada su u pitanju Oružane snage i u ratu i u miru”.

You may also like