Poljska želi odgoditi odluku o Tusku

Poljska vlada objavila je u četvrtak da će učiniti sve kako bi se odgodio vjerojatni reizbor Donalda Tuska na čelu Europskog vijeća.

Diplomati kažu da će europski čelnici na summitu u Bruxellesu gotovo sigurno za 30 mjeseci produljiti Tuskov mandat na čelu vijeća koje se sastoji od predsjednika država i vlada 28 država članica.

Vladajuća stranka Prava i pravde (PiS) optužuje centrista Tuska za prekoračenje ovlasti jer je, primjerice, kritizirao vladu u Varšavi za kršenje medijskih sloboda tijekom njezina sukoba s oporbom.

Tusk i čelnik PiS-a Jaroslaw Kaczynski su uz to dugogodišnji politički suparnici na poljskoj političkoj sceni.

“Učinit ćemo sve da danas ne dođe do reizbora”, rekao je poljski ministar vanjskih poslova Witold Waszczykowski za privatnu televiziju TVN24.

“Informirat ćemo naše partnere da će cijeli summit doći u pitanje ako budu ustrajali na glasovanju”, dodao je ne navodeći pojedinosti.

Izvor iz poljske vlade rekao je da će Poljska najprije tražiti odgodu odlučivanja o Tusku, a potom predložiti poseban summit o izboru novog predsjednika nakon što u svibnju istekne Tuskov mandat.

Poljsku će na summitu predstavljati premijerka Beata Szdylo bliska Kaczynskom.

Sadašnji predsjednik Tusk natječe se za drugi mandat i podupiru ga gotovo sve zemlje članice, osim njegove rodne Poljske kojom vladaju politički suparnici.

Konzervativna poljska vlada kandidirala je Jaceka Saryusza-Wolskoga, zastupnika u Europskom parlamentu koji nikada nije obavljao vodeće dužnosti u izvršnoj vlasti.

(Agencije)

You may also like

0 comments