Poljska rekonstruira svoju vladu

Poljska premijerka Beata Szydlo uskoro će provesti preustroj vlade, rekla je u utorak, ne želeći odgovoriti na pitanje o svom odlasku.
Tjednik Sieci Prawdy piše u ponedjeljak da bi na mjesto Szydlo mogao doći Jaroslaw Kaczynski, predsjednik konzervativne stranke Pravo i pravda (PiS), stranke čiji su oboje članovi.

Tabloid Fakt piše u utorak da će Szydlo najvjerojatnije ostati na dužnosti, ali da bi mogli otići ministar vanjskih poslova Witold Waszczykowski i okoliša Jan Szyszko.

Szydlo je prije godinu dana razriješila ministre financija i državne imovine, pa poljski mediji otad špekuliraju da bi i drugi članovi vlade, među njima i premijerka, mogli otići s dužnosti.

Vođa PiS-a Kaczynski ima golem utjecaj iz sjene i glasila pišu da možda cilja na mjesto Beate Szydlo prije parlamentarnih izbora koji se trebaju održati 2019.

“Ne želim da se nastave špekulacije o promjenama u vladi. Uskoro ću objaviti svoje odluke”, rekla je premijerka za privatnu televiziju TVN24.

“Promjena u vladi će biti, tu sam odluku donijela. O tome sam razgovarala s Jaroslawom Kaczynskim, što je logično”. Odgovarajući na pitanje o njezinu odlasku, Szydlo je rekla da ne želi poticati nagađanja te da nije ni umorna niti zasićena poslom. Ankete pokazuju da je Szydlo među najpopularnijim političarima u Poljskoj.

You may also like