Poljska počinje oporezivati imovinu banaka

Poljski parlament odobrio je zakon kojim se uvodi porez na imovinu financijskih institucija, kao dio vladinog plana za financiranje subvencija za djecu, pišu poljski mediji.

Banke i osiguravajuća društva od ove godine plaćat će 0,44 posto poreza na aktivu, što će poljskom budžetu donijeti 4,4 milijarde zlota godišnje, odnosno 1,1 milijardu dolara.  Donji dom poljskog parlamenta odobrio je u petak te promjene, prihvativši i izmjenu koju je uveo gornji dom, prema kojoj je imovina osiguravatelja do dvije milijarde zlota na razini grupe oslobođena od tog poreza. No, za razliku od banaka, osiguravateljima će se u oporezivu imovinu uključivati i državne obveznice.

Stranka Pravo i Pravda pobijedila je prošle godine na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, obećavši nametanje poreza financijskim institucijama kako bi se dodatno financirala socijala. To je uzrokovalo najveći pad vrijednosti banaka još od 2008. godine, čije dionice kotiraju na Varšavskoj burzi. Planirani godišnji prihod od novog poreza čini 31 posto zarade poljskih banaka u jednoj godini, podaci su Poljskog financijskog regulatora. Kritičari, među kojima i poljsko bankarsko udruženje, tvrde da bi taj novi porez mogao zaustaviti rast kreditnih plasmana.

You may also like

0 comments