Poljska odbacuje preporuke EU-a za rješavanje ustavne krize

Poljski ministar vanjskih poslova rekao je u petak da poljska vlada ne prihvaća preporuke Europske komisije za rješenje ustavne krize u zemlji, koja je izazvala veliku zabrinutost u Europi.

“Ne slažemo se s jednostranom interpretacijom Europske komisije”, rekao je ministar Witold Waszczykowski u intervjuu za poljski radio.

Poljska populistička stranka Pravo i pravda (PiS) provela je kontroverzne reforme Ustavnog suda ubrzo nakon što je došla na vlast prije godinu dana.

Reforma je izazvala zabrinutost u Europskoj uniji i niz velikih uličnih prosvjeda u zemlji. Oporba tvrdi da vlada želi paralizirati sud i potkopati demokraciju.

Europska komisija dala je u srpnju Varšavi rok od tri mjeseca da riješi ustavnu krizu ili će se suočiti sa sankcijama zbog nepoštivanja vladavine prava i demokracije.

Poljsko ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je u priopćenju objavljenom kasno u četvrtak da su Komisijine preporuke “neutemeljene”. “Sa žaljenjem primjećujemo da je Komisijina preporuka izraz potpunog nepoznavanja kako funkcioniraju pravni sustav i Ustavni sud u Poljskoj”, kaže ministarstvo.

Odluka Varšave da ne prihvati preporuke Europske komisije mogla bi dovesti do ukidanja poljskih glasačkih prava u Vijeću EU-a.

Odgovor Komisiji, koji po lokalnim medijima ima desetak stranica, poljska vlada nije objavila.

Glasnogovornik EK rekao je u petak da je Komisija primila pismo poljske vlade i da će ga proučiti.

Poljska vlada i dalje želi mijenjati način rada Ustavnog suda, uključujući novi prijedlog upravo predstavljen u parlamentu po kojem bi se promijenio način izbora predsjednika suda i omogućilo vladi da ga bira, tvrdi poljska oporba.

(Hina)

You may also like