Home Energetika Poljska kompanija našla deset milijardi barela nafte u Namibiji

Poljska kompanija našla deset milijardi barela nafte u Namibiji

by Energypress.net

Galp Energia

Portugalska naftna kompanija Galp Energia objavila je da je završila prvu fazu istraživanja u polju Mopane uz obalu Namibije, procijenivši da možda sadrži 10 milijardi barela nafte. Testiranje u bušotinama Mopane-1X i Mopane-2X u siječnju i u ožujku otkrila su “značajnu akumulaciju lake nafte (s niskim udjelom sumpora – op. ur.) u rezervoarima pijeska visoke kvalitete”, izvijestio je Galp u nedjelju.

Polje Mopane nalazi se uz obalu Namibije, u bazenu Orange gdje su britanski Shell i francuski TotalEnergies već otkrili nekoliko nalazišta nafte i plina.

‘Izlaz’ nafte u testu doseže gornju granicu od 14 tisuća barela dnevno, potencijalno pozicionirajući Mopane kao važno komercijalno otkriće, naglasila je portugalska kompanija.

Galp je vlasnik 80-postotnog udjela u dozvoli za istraživanje nafte u bazenu Orange koja pokriva područje od gotovo 10 tisuća četvornih kilometara.

Namibija bi mogla postati novi izvor prihoda za Galp, koji je do sada uložio velike iznose u vađenje nafte u teritorijalnim vodama Brazila, a sudjeluje i u projektu vađenja plina u mozambičkom bazenu Rovuma.

Kompanija je signalizirala da bi mogla potražiti partnere za projekte u Namibiji budući da bi mogli poprimiti velike razmjere.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici mogli bi pozvati Namibiju da im se pridruži, s obzirom na naznake da bi do idućeg desetljeća mogla zauzeti četvrto mjesto na ljestvici afričkih proizvođača, rekao je za Reuters jedan afrički naftni dužnosnik.

Related Posts