Poljska: ekshumacija ostataka bivšeg poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog

Posmrtni ostaci bivšeg poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog, koji je poginuo u zrakoplovnoj nesreći u Rusiji 2010., bit će ekshumirani i analizirani kako bi se utvrdio uzrok nesreće, rekao je u subotu njegov brat i vođa poljske vladajuće stranke Jaroslaw Kaczynski.

Stranka Pravo i pravda (PiS) ponovno je ove godine otvorila istragu o toj nesreći u kojoj je poginulo još 95 članova poljskog izaslanstva uključujući vrhovne zapovjednike vojske, guvernera središnje banke i nekoliko zastupnika.

Poljsko tužiteljstvo odlučilo je otvoriti lijesove žrtava, koji su zapečaćeni u Rusiji, tvrdeći da su analize posmrtnih ostataka potrebne kako bi se utvrdio uzrok pada zrakoplova. Šest od devet prethodno ekshumiranih tijela bilo je pogrešno identificirano, utvrđeno je u lipnju.

“Slažem se s odlukom o ekshumacijama. U slučaju mojeg brata, već se razgovara o tajmingu”, rekao je. “To će biti jedna od prvih, ako ne prva ekshumacija.”

Riječ je o najgoroj nesreći te vrste u Poljskoj od Drugog svjetskog rata koja je duboko podijelila poljsko društvo iako je istraga prethodne vlade zaključila da je kriv pilot.

Čelnici PiS-a sumnjaju da je uzrok nesreće eksplozija u zrakoplovu. Poljski ministar obrane rekao je u lipnju da se zrakoplov “raspao” nekoliko metara iznad tla.

Nesreća se dogodila kada je pilot pokušavao spustiti sovjetski zrakoplov TU-154 u gustoj magli na rijetko korištenu zračnu luku u Smolensku, na zapadu Rusije.

Poljsko izaslanstvo trebalo je sudjelovati na komemoraciji u čast 22.000 poljskih časnika koje je 1940. ubila sovjetska tajna policija. Rusija odbija vratiti ostatke zrakoplova Poljskoj.

(Hina)

You may also like

0 comments