Home Energetika Poljska blokirala dogovor o ruskoj nafti

Poljska blokirala dogovor o ruskoj nafti

by Goran Bandov

Prijepor oko limita

Zemlje članice EU-a nisu se u ponedjeljak uspjele dogovoriti o ograničenju cijene ruske sirove nafte iz mora, budući da je Poljska inzistirala da gornja granica mora biti niža od one koju je predložio G7 kako bi se smanjila sposobnost Moskve da financira invaziju na Ukrajinu, rekli su diplomati.

Još nije određen novi datum pregovora, dodao je, iako bi mehanizam ograničenja cijena trebao stupiti na snagu 5. prosinca.

Ako do idućeg ponedjeljka ne bude dogovora o ograničenju cijena koju je predložio G7, EU će primijeniti strože mjere dogovorene krajem svibnja – zabranu uvoza cjelokupne ruske sirove nafte od 5. prosinca i zabranu uvoza naftnih derivata od 5. veljače, kazali su poljski diplomati.

Mađarska i druge dvije srednjoeuropske države bez izlaza na more osigurale su izuzeće od te zabrane, podsjeća Reuters.

Grupa sedam industrijski najrazvijenijih zemalja (G7) predložila je blažu verziju zabrane kako bi opskrba globalnog gospodarstva naftom ostala stabilna, jer Rusija isporučuje 10 posto svjetske nafte.

Skupina je predložila da EU i drugi globalni kupci nastave kupovati rusku sirovu naftu, ali samo ako je njezina cijena na ili ispod dogovorene razine G7. To bi smanjilo prihode Kremlja.

G7 je predložio gornju granicu od 65-70 dolara po barelu, ali Poljska i neki drugi tvrde da to neće naškoditi Moskvi.

Poljska, Litva i Estonija zagovaraju ograničenje cijene od 30 dolara po barelu.

Related Posts