Poljaci traže da se dodatno oporezuje strana roba

Poljski lanci supermarketa tvrde da vlada mora znatno izmijeniti predloženi porez na promet ako bi njegova funkcija trebala biti zaštita od inozemne konkurencije koja trenutno dominira poljskim tržištem.

Vladajuća stranka Pravo i pravda nije izričito navela slabljenje inozemne konkurencije, poput britanskog Tesca, francuskih Carrefoura i Auchana i njemačkih Kauflanda i Metroa, kao glavni cilj novog poreza ali mnogi smatraju da je upravo to motiv za uvođenje najavljenog dvopostotnog poreza na promet trgovina čiji prodajni prostor premašuje 250 kvadratnih metara. Očekuje se da će novi porez donijeti u držanu blagajnu 820 milijuna eura a iz vladajuće stranke poručuju da će se tim prihodom financirati izdašne naknade za obitelji i niža dob za odlazak u mirovinu. Upravo su ta dva obećanja pomogla euroskeptičnoj stranci da na prošlomjesečnim parlamentarnim izborima pobijedi liberalnu Građansku platformu (GO).

Mnogi poljski maloprodajni lanci nisu baš oduševljeni novim porezom, poručujući da im u predloženom obliku neće pomoći a mogao bi im čak i odmoći. Tako je desetak domaćih maloprodajnih kompanija na čelu s Polomarketom i Piotr i Pawelom uspostavilo Poljski trgovački forum koji bi trebao zatražiti promjene predloženog poreza. “Naša profitabilnost iznosi oko dva posto a uvođenjem poreza od dva posto bit će svedena na nulu”, kazao je novinarima organizator udruženja Robert Krzak.

Po njegovim će se riječima s njime bolje nositi veliki lanci u stranom vlasništvu. “Podvrgnut će pritisku dobavljače da snize cijene dok će manja poduzeća teško izlaziti na kraj s tim nametom”, tumači Krzak.

Forum stoga planira od premijerke Beate Szydlo i njezine vlade zatražiti da se novi porez naplaćuje po progresivnim stopama, odnosno da najmanja poduzeća budu izuzeta od obveze plaćanja a da ga najveća plaćaju po najvišoj stopi. “U tom bi slučaju zaista najsnažnije pogodio strane lance”, dodaje Krzak.

U Poljskoj je devet od 10 vodećih maloprodajnih lanaca u stranom vlasništvu, pri čemu prvo mjesto zauzima portugalski distributer hrane Jeronimo Martins, vlasnik brenda Biedronka koji obuhvaća 2.600 trgovina a prošle je godine ostvario promet veći od 8,4 milijarde eura. Prošle su godine maloprodajni lanci u inozemnom vlasništvu ostvarili nešto više od polovine ukupnog prometa u supermarketima u Poljskoj koji je prema podacima poljskog statističkog ureda iznosio oko 52 milijarde eura.

Iz Foruma predlažu da vlada pri uvođenju poreza odustane od kriterija prodajne površine a traže i uvođenje poreza na elektronsku trgovinu. I u tom su segmentu snažno prisutne inozemne kompanije, poput južnoafričkog Allegra i njemačkog Orlanda.

You may also like

0 comments