Poljaci ipak potpisuju sporni zakon o holokaustu

Poljski predsjednik Andrzej Duda obećao je u utorak potpisati sporni zakon o holokaustu, koji su predložili konzervatici kako bi sačuvali imidž Poljske u inozemstvu ali koji bi mogao izazvati ozbiljne prijepore s Izraelom, SAD-om i Ukrajinom.
Zakon predviđa do tri godine kazne zatvora za osobe, uključivo strance, koji optuže naciju ili poljsku državu za suučesništvo u nacističkim zločinima. Izraelski dužnosnici u tome vide pokušaj – što Varšava niječe – da se negira sudjelovanje nekih Poljaka u genocidu Židova, odnosno spriječi preživjele da ispričaju svoje priče.

Duda je zatražio od Ustavnog suda da provjeri usklađenost novog zakona s Ustavom u dijelu koji se tiče slobode izražavanja i onom koji predviđa zatvorske kazne za one koji optužuju Poljsku za sudjelovanje u nacističkim zločinima.

 “Odlučio sam potpisati zakon i dati ga na provjeru Ustavnom sudu”, rekao je Duda na televiziji. “To je rješenje koje, s jedne strane, čuva interese Poljske, naš dignitet i povijesnu istinu, kako bi ocjene o nama koje se čuju u svijetu bile poštene, i da nas se prestane klevetati kao državu i naciju”.

“Ali s druge strane, to rješenje vodi računa o osobama za koje je pitanje povijesnog sjećanja na holokaust iznimno važno, a posebno onih koji su preživjeli i koji, dok mogu, moraju ispričati svijetu svoja sjećanja iz prošlosti i svoja iskustva”.

Zakon je konzervativce koji su na vlasti u Poljskoj stavio u vrlo tešku situaciju: da su od zakona odustali reklo bi se da su popustili pritiscima izvana, ali prihvaćanje zakona dovest će ih u prijepore s Izraelom i SAD-om koji su im saveznici, kao i s Ukrajinom.

Čim je krajem siječnja nacrt zakona izglasan u parlamentu, Izrael ga je kritizirao: “Nećemo tolerirati da se izvrće istina i ponovno piše povijest ili negira holokaust”, rekao je premijer Benjamin Netanyahu.

Izraelske dužnosnike posebno smeta odlomak u kojem vide pokušaj negiranja sudjelovanja nekih Poljaka u istrebljenju Židova, čak mogućnost gonjenja preživjelih iz holokausta koji bi ukazivali na takve slučajeve.

Washington je izrazio “zabrinutost” radi posljedica tog zakona te pozvao Poljsku “da preispita zakon u svjetlu njegovih mogućih posljedica na slobodu govora i našu sposobnost da budemo dobri partneri”.

U međuvremenu Poljska je otkazala dogovoreni posjet izraelskog ministra obrazovanja Naftali Bennetta.

Jedan dio zategnuo je i odnose s Ukrajinom. Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko prosvjedovao je protiv apsolutno neprihvatljivih odredbi koje omogućuju da se provede postupak protiv onih koji niječu zločine ukrajinskih nacionalista počinjene između 1925. i 1950.

Više od tri milijuna od poljskih 3,2 milijuna Židova ubili su nacisti. (Agencije)

You may also like

0 comments