Politika prema aroganciji SAD-a neće se promijeniti

Iranska politika prema “arogantnom” SAD-u neće se promijeniti unatoč postizanju nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama, izjavio je u subotu vrhovni vjerski vođa Irana ajatolah Ali Hamnei dodajući da Teheran ostaje u sukobu s američkom politikom na Bliskom istoku.

U svom obraćanju povodom obilježavanja završetka svetog muslimanskog mjeseca Ramazana, Hamnei je rekao da želi da političari prouče taj sporazum kako bi se osiguralo očuvanje nacionalnih interesa jer Iran neće dopustiti ukidanje svojih revolucionarnih načela ili obrambenih sposobnosti. “Bio (nuklearni) sporazum prihvaćen ili odbačen, mi nikada nećemo prestati podržavati naše prijatelje u regiji i narode Palestine, Jemena, Sirije, Iraka, Bahreina i Libanona. Čak i nakon postizanja ovog sporazuma naša politika prema arogantnom SAD-u neće se promijeniti”, istaknuo je. “Amerikanci kažu da su zaustavili Iran da dođe u posjed nuklearnog oružja”, kazao je Hamnei u teheranskoj džamiji Mosali. “Oni znaju da to nije istina. Mi imamo fetvu (vjersku odluku) koja zabranjuje nuklearno oružje u skladu s islamskim zakonom. To nije imalo nikakve veze s našim nuklearnim pregovorima.”

Po njegovim riječima, izvikivanje parola “Smrt Americi” i “Smrt Izraelu” na prosvjedima u Iranu ovoga tjedna, održanima u znak potpore Palestincima, pokazalo je što Iranci misle. “Opetovano smo rekli da ne pregovaramo sa SAD-om o regionalnim ili međunarodnim pitanjima, čak ni o bilateralnim pitanjima. Ima nekih izuzetaka kao što je nuklearni program o kojima smo pregovarali s Amerikancima u našem interesu… Američka politika u regiji dijametralno je suprotna iranskoj politici”, kazao je Hamnei Postizanje nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama predstavlja trijumf za umjerenog iranskog predsjednika Hasana Rohanija.

Iako Hamnei odlučuje o sigurnosnim pitanjima, iranski predsjednik ima važnu ulogu u donošenju odluka u toj šijitskoj zemlji s gotovo 80 milijuna stanovnika i omogućio je promjene u odnosu na konfliktan stil bivšeg predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada. Rohani, koji je izabran za predsjednika velikom većinom glasova prije nešto više od dvije godine, bivši je glavni pregovarač za iranski nuklearni program, poznat po svom miroljubivom pristupu. Prije nego što je postao predsjednikom najavio je da će se zauzimati za vanjsku politiku koja se temelji na “konstruktivnoj interakciji sa svijetom” i štititi građanska prava kod kuće.

Rohani je u srijedu izjavio kako nuklearni sporazum između Irana i svjetskih sila predstavlja političku pobjedu za Islamsku Republiku Iran dodavši da sporazum znači da se Teheran više neće smatrati međunarodnom prijetnjom. “Nitko ne može reći da se Iran predao. Sporazum je pravna, tehnička i politička pobjeda Irana. Veliko je postignuće što se Iran više neće nazivati svjetskom prijetnjom”, kazao je Rohani.

Iranci su na ulicama većih gradova oduševljeno trubili u automobilima i rukama pokazivali znak pobjede slaveći u utorak objavu povijesnog nuklearnog sporazuma postignutog sa svjetskim silama za koji se nadaju da će okončati godine gospodarskih sankcija i desetljeća međunarodne izolacije. Nakon dugotrajnih pregovora u utorak je u Beču napokon postignut sporazum između Irana i šest sila – SAD-a, Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Kine i Rusije – koji predviđa ograničavanje nuklearnih aktivnosti Teherana u zamjenu za ukidanje zapadnih gospodarskih sankcija i okončanje diplomatske izolacije Irana.

You may also like

0 comments