Home TribinaAnalize Politika ne može nadomjestiti tržište

Politika ne može nadomjestiti tržište

by Energypress.net

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Analiza[/vc_column][vc_column width=”2/3″]Skupština vjerovnika u srijedu je na Trgovačkom sudu u Pazinu odlučila da Uljanik d.d., krovna organizacija pulske brodograđevne kompanije, nema uvjete za nastavak poslovanja i ide u likvidaciju. Odluku o prekidu poslovanja nekoć poznatog brodogradilišta za Direktno je komentirao ekonomski stručnjak Damir Novotny.[/vc_column][/vc_row]

“Nažalost, Uljanik brodogradilište ima vrlo malu imovinu. To su kranovi na području pomorskog dobra, mali broj baraka… Uljanik nema ozbiljne imovine. Ideja da se napravi novi Uljanik nije bila loša i to se trebalo napraviti. Međutim, ako se ne varam, to nije bio zaključak vjerovnika na Trgovačkom sudu u Pazinu”, rekao je Novotny.

Ekonomist ističe da likvidacija Uljanika može trajati beskonačno te da stečajni upravitelj vjerojatno neće naći investitora. “Ovaj model likvidacije znači da će stečajni upravitelj pokušati prodati što se prodati može te naći nekog investitora. To može trajati beskonačno. Znamo da to nije jednostavno, imamo velik broj slučajeva gdje to nije uspjelo. Smatram da će to predugo trajati da bi se postiglo nešto konkretno”, dodao je.

Kako ističe Novotny, znalo se da proizvodnja u Uljaniku nema perspektivu, ali ga se spašavalo političkom odlukom. “Procedure oko likvidacije zbilja su dugotrajne i nisam optimističan oko obnavljanja proizvodnje u Uljaniku. Izgubilo se previše vremena i novca, a to se znalo već deset godina. Politička odluka bila je davati jamstva i subvencije proizvodnji, a znalo se da ta proizvodnja nema perspektivu”, zaključio je Novotny za portal Direktno.

[quote_box name=””]

Iz Ministarstva u priopćenju podsjećaju da sve te odluke proizlaze iz odredbi Stečajnog zakona, s obzirom da je stečajna upraviteljica Marija Ružić ustanovila kako nema osnove za izradu stečajnog plana jer je vrijednost imovine Uljanika d.d. procijenjena na 1,75 milijardi kuna dok su obveze veće od 5 milijardi kuna te se ne ostvaruju prihodi iz poslovanja.

“Kao što je danas napomenula i sama stečajna upraviteljica, odluke koje su donesene na današnjem ročištu ne moraju nužno značiti i kraj brodogradnje u Puli”, rekao je Horvat u priopćenju.

“No, kao i u drugim sličnim slučajevima kojih smo bili svjedoci, tako ćemo se i u ovoj situaciji držati premise da svaka poslovna aktivnost mora podrazumijevati i odgovornost – kako prema radnicima, tako i prema samoj kompaniji, ali i državi. Ne smijemo više biti dovedeni u situaciju da skupo plaćamo loše poslovne odluke iz povijesti”, ističe ministar Horvat te zaključuje kako je jasna vizija poslovanja, koja na kraju godine daje pozitivan rezultat i pokazuje sposobnost vraćanja preuzetih obveza, preduvjet izdavanja bilo kakvih jamstava.

Iz Ministarstva u priopćenju kao jednu od mogućnosti daljnjeg poslovanja navode provedbu Poslovnog plana koji je predstavila stečajna upraviteljica. Naime, temeljem predloženog plana traži se prijenos imovine nad kojom Republika Hrvatska ima razlučno potraživanje u novoosnovano društvo “Uljanik brodogradnja 1856.”, kao i najam imovine nužne za brodograđevnu djelatnost, a koja nije opterećena razlučnim pravima. Isto tako, predloženim planom predviđa se prijenos koncesija s Uljanika d.d. na novoosnovano društvo, te osiguranje likvidnosti kojom bi se stvorili preduvjeti za početak proizvodnje, uzimajući pritom u obzir činjenicu da u Uljaniku već duže vrijeme nema proizvodnog procesa, kao i dosadašnju praksu koja je nametnula velike obveze državnom proračunu, navode iz Ministarstva gospodarstva.

“O svemu tome Vlada Republike Hrvatske, kao najveći vjerovnik, tek mora donijeti konačnu odluku koja će sagledati sve financijske i pravne rizike za državni proračun, te ujedno biti usklađena s pravilima Europske unije koja reguliraju područje državnih potpora”, zaključuje se u priopćenju Ministarstva gospodarstva.

[/quote_box]

 

Related Posts