POLITICO: DONALD TRUMP SMJENJUJE JANET YALLEN?

Prema svemu sudeći, predsjednici američke središnje banke (Fed) Janet Yellen ovo je prvi i posljednji mandat na čelu te institucije. Prema navodima Reutersa, predsjednik Donald Trump neće joj povjeriti i drugi mandat iduće godine, već ima na umu svog kandidata.
Kako tvrdi portal Politico pozivajući se na nekoliko upućenih izvora unutar Bijele kuće, ministarstva financija i Kongresa, Trumpov je izbor Gary Cohn, njegov ekonomski savjetnik i direktor Nacionalnog ekonomskog vijeća (NEC).

“To je Garyjeva pozicija ako ju želi, a mislim da ju želi”, kaže izvor Politica upućen u selekcijski proces.

U Kongresu bi potencijalni Trumpov kandidat trebao dobiti široku potporu, iako bi dio republikanskih zastupnika mogao imati određene rezerve prema Cohnu. Karijeru je započeo u banci Goldman Sachs kao trgovac robama još 1990. godine. Dogurao je i do pozicije predsjednika tog diva s Wall Streeta, a po političkom je opredjeljenju – demokrat.

U predizbornoj kampanji Donalda Trumpa nije sudjelovao, već se pridružio njegovu timu nakon izbora lanjskog studenog. Iz Bijele kuće na upit medija hoće li Cohn preuzeti ključeve Feda glasnogovornica Natalie Strom kaže kako je “Gary fokusiran na svoje dužnosti u NEC-u”.

Janet Yellen preuzela je čelnu poziciju u Fedu u veljači 2014. od Bena Bernankea u vrijeme dok je američki oporavak od financijske i ekonomske krize još bio na klimavim nogama. Kada je preuzela kormilo, Yellen nije skrivala da joj je prioritet rast zaposlenosti i plaća te oporavak imovine stanovništva.

Je li zbog toga ili nekih drugih motiva, Yellen se često našla na meti Trumpovih kritika tijekom predizborne kampanje. Optuživao ju je da je primala naredbe od tadašnjeg predsjednika Baracka Obame da drži nisko kamatne stope iz političkih razloga, a najavljivao je njezinu smjenu jer nije republikanka. No, u travnju je u intervjuu za Wall Street Journal izrazio poštovanje njezinu radu. Glasnogovornica Feda nije htjela komentirati navode portala Politico.

You may also like

0 comments