Političke stranke pojma nemaju što bi s ICT-om

Informacijska i komunikacijska tehnologija (ICT) je top tema u Hrvatskoj, ali političke stranke nemaju jasnu viziju što i kako napraviti s njom nakon izbora, zaključak je Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) nakon predstavljanja programa političkih stranaka u dijelu koji se odnosi na budućnost informacijsko-komunikacijske industrije (ICT) u Hrvatskoj.

Predstavljanje je održano u ponedjeljak u organizaciji Udruge informatičke i komunikacijske djelatnosti HUP-a, Hrvatske udruge nezavisnih izvoznika softvera (CISEx) i hrvatskog ogranka inicijative “eSkills for Jobs”, koju provodi Europska komisija.  Kako je priopćeno iz HUP-a, otvarajući skup glavni direktor HUP-a Davor Majetić je istaknuo kako Europa računa da gubi 300 milijardi eura prihoda godišnje zbog nekorištenja digitalne ekonomije.

Nikola Dujmović iz CisEX-a je istaknuo da od nove vlade očekuju promjenu dosadašnje klime donošenja zakona koja nije uzimala u obzir specifičnosti digitalne ekonomije.  “Prilikom donošenja i promjena zakona koji se odnose na rad i jednostavnost poslovanja trebalo bi imati na umu specifičnosti ICT sektora i načina poslovanja u ovom sektoru te smanjiti količinu birokracije i nepotrebne administracije koja nas značajno opterećuje”, naglasio je.

Predsjednik HUP-ICT-a Adrijan Ježina upozorio je kako Hrvatska ne može biti konkurentna ako država ne napravi transformaciju. “ICT industrija može proizvoditi bilo gdje i zato je potrebno izgraditi infrastrukturu kako bi naš ICT sektor ostao ovdje i mogao držati korak s ostatkom svijeta. Potrebno je stvoriti eko sustav koji će lagano i efikasno podupirati ICT industriju“, istaknuo je Ježina.

Na skupu je istaknuto i kako Hrvatskoj nedostaje kvalificirane radne snage koja bi se mogla zaposliti u IT sektoru, jer na tržište rada godišnje izlazi 850 ICT stručnjaka, a otvara se oko dvije tisuće novih radnih mjesta.  “ICT sektor je vrlo heterogen. Broj zaposlenih raste i trenutno iznosi oko 32 tisuće. Međutim, dok u IT sektoru izvoz raste, zbog regulatornih razloga u telekomunikacijskom sektoru pada. U posljednje dvije godine sektor proizvodnje softvera i IT usluga bilježio je rast izvoza veći od 50 posto unatoč krizi. Razvoj tog sektora proporcionalno ovisi o broju zaposlenih“, istaknuo je Hrvoje Balen, nacionalni koordinator za “eSkills for Jobs” u Hrvatskoj.

Svoje su programe te viđenje budućnosti ICT industrije i edukacije za digitalna radna mjesta na skupu predstavili koalicija Hrvatska raste, Domoljubne koalicije, MOST, OraH, Uspješna Hrvatske te stranka Pametno, a iz HUP-a ističu kako je najviše zanimanja izazvala rasprava o nedostatku ICT kadra i obrazovnoj politici, gdje su se svi složili kako je nužna reforma obrazovanja i povezivanje akademskog i realnog sektora, ali ne i način na koji bi to trebalo provesti.  “Dojam nakon održanog panela je da je ICT jedna od top tema u Hrvatskoj, ali da političke stranke nemaju jasnu viziju što i kako napraviti s ICT-om nakon izbora. Nedostajalo je konkretnih odgovora na pitanje kako pomoći i ubrzati daljnji razvoj ICT sektora, ali i kako olakšati poslovanje ICT tvrtkama u Hrvatskoj, da rastu brže, zapošljavaju više i povećaju udio sektora u ukupnom BDP-u. ICT industrija u Hrvatskoj raste određenim tempom, bez obzira na državu, a sad joj treba podrška da još više ubrza svoj rast. ICT je ključan za konkurentnost i razvoj svakog pojedinog sektora i države u cijelosti te bi se njegovom razvoju trebalo pristupiti ozbiljno i strukturirano”, zaključuju iz HUP-a.

You may also like