Politička nesigurnost natjerala ulagače na oprez

Pad s rekordnih razina
Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi skliznuli s rekordnih razina jer su ulagači odlučili povući dio zarade s tržišta nakon snažnog rasta cijena dionica prošloga tjedna, ali i zbog političke nesigurnosti u Washingtonu.

Prošloga su tjedna indeksi snažno porasli i dosegnuli rekordne razine jer ulagači očekuju nove poticajne gospodarske mjere nakon što su demokratski predstavnici osvojili prevagu i u Senatu. Kako demokrati već drže većinu u Zastupničkom domu, prevaga u Senatu omogućit će izabranom predsjedniku Joeu Bidenu lakše provođenje njegovih planova u Kongresu, kao što su nove poticajne mjere i povećana ulaganja u infrastrukturu. No, ulagači se plaše da bi poticajne mjere mogle biti odgođene jer su demokrati u Kongresu započeli drugi pokušaj rušenja predsjednika Donalda Trumpa s vlasti.

Jučer su iznijeli prijedlog rezolucije kojim traže njegov opoziv zbog poticanja na pobunu nakon što su njegove pristaše prošli tjedan napale Kongres, pri čemu je smrtno stradalo petero ljudi. Uz to, FBI je upozorio da se u Washingtonu i 50 glavnih gradova saveznih država planiraju oružani prosvjedi uoči inauguracije predsjednika Bidena 20. siječnja. “Kada tržišta gledaju na nešto ključno, kao što je upravljanje SAD-om, čak i mala nesigurnost može imati značajan utjecaj. Što ovakva situacija može značiti za dvije stranke da rade zajedno kako bi usuglasile politike, kao što su poticajne mjere?”, kaže Brad McMillan, direktor u tvrtki Commonwealth Financial Network.

Ulagači su na oprezu i zbog toga što se bliži sezona objava poslovnih rezultata kompanija za posljednje tromjesečje prošle godine. U petak će nekoliko banaka, uključujući JPMorgan, objaviti rezultate, a idućih će tjedana financijska izvješća i procjene kompanija o daljnjem poslovanju znatno utjecati na smjer tržišta, kažu analitičari.

Pod pritiskom se jučer našla dionica Twittera, nakon što je ta društvena mreža za stalno suspendirala profil predsjednika Donalda Trumpa zbog rizika od daljnjeg poticanja na nasilje. Cijena dionice Twittera pala je više od 6 posto, a pojeftinile su i dionice Facebooka, Alphabeta i Applea, nakon što su te tvrtke također poduzele stroge mjere kako bi smanjile Trumpov utjecaj na društvene mreže.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Na Zagrebačkoj se burzi u utorak očekuje stagnacija Crobexa, nakon pet dana uspona tijekom kojih su dosegnuli najviše razine u zadnjih 10 mjeseci.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u utorak pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su ulagači odlučili povući dio zarade s tržišta nakon snažnog skoka tržišta u prvom tjednu ove godine.  Azijske ulagače pokolebao je jučerašnji pad burzovnih indeksa na Wall Streetu s rekordnih razina jer su ulagači odlučili povući dio zarade s tržišta nakon snažnog rasta cijena dionica prošloga tjedna, a uoči sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

I na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla. Cijene su nafte, pak, jutros blago pale, nakon jučerašnjeg rasta. Na američkom je tržištu cijena barela skliznula 0,1 posto, na 52,20 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,15 posto, na 55,60 dolara.

You may also like

0 comments