Politička nadmoć Aleksandra Vučića

Premijer Srbije Aleksandar Vučić biće prisutan na nedeljnoj inauguraciji predsednice HrvatskeKolinde Grabar Kitarović.

Navodeći da je to za njega bila teška odluka, te da su ga prijatelji nagovarali da odustane od puta u Zagreb, predsednik Vlade Srbije je saopštio da je prelomio nakon konsultacija sa predsednikom države Tomislavom Nikolićem. Stoga se i pitanje koje smo postavili premijeru Vučiću, da li u neku ruku “vadi fleke” predsednika Nikolića, čini umesnim:

“Kao predstavnik Srbije u Zagreb ide predsednik Vlade Republike Srbije. Ako želite mene da uvredite da kažete da sam niži funkioner i to mogu da prihvatim nije problem. Sa gospodinom Nikolićem sam se konsultovao i on se saglasio sa tim. Za njega je nemoguće da ide u Zagreb, jer je Dan državnosti Republike Srbije i on ima celodnevni program”, odgovorio je Vučić na pitanje RSE.

Kada je o predsedniku države reč, odluku da se ne pojavi na svečanosti prvog suseda u Zagrebu Nikolić je obrazložio proslavom Dana državnosti koji Srbija obeležava 15. februara, na dan donošenja Sretenjskog ustava iz 1835. godine:

“Svakako ne bih mogao da idem u Zagreb. Ali razmislio bih da li da idem, ako bi to bilo nekog drugog dana. Zaista želim da imam dobre odnose sa Hrvatskom, ne bih se osvrtao na packe koje su stizale iz Hrvatske od različitih ljudi, ili ostajale bez reakcije državnog vrha.”, rekao je predsednik Nikolić.

You may also like