Politička i oružana kriza velika su šteta za gospodarstvo

Politička i oružana kriza, kroz koju Makedonija sada prolazi, ozbiljna su kriza za gospodarstvo ističu turistički djelatnici u toj zemlji. Naime, kao rezultat nestabilnosti strani turisti bi mogli zaobići Makedoniju, što se vidi prema smanjenju aranžmana za 50 posto, donosi Makedonska radio-televizija.

“Političke prilike u državi nisu na nekom zavidnom nivou, pogotovo kada nam predstoji turistička sezona koju bismo trebali maksimalno iskoristiti. Kada je sezona upropaštena, to ima učinak i na slijedeće sezone” rekao je Krste Vlaževski iz Asocijacije hotelijera Makedonije.  Također, investitori postaju sve oprezniji te odlažu svoje planove i aktivnosti što dovodi do zastoja privrede, ali i dovodi u pitanje rast koji je prognozirala Europska komisija. Rast ovisi o cjelokupnom obimu državnog konteksa te bi samo čudo moglo spasiti prognoze.„

Nema sumnje kako će ovakva situacija imati dugoročni negativan utjecaj na makedonsko gospodarstvo, ukazali su ovih dana monetarni i financijski stručnjaci, a narodna banka sve više sumnja u rast BDP-a od 4,1 posto. Problem je što su investicije glavni motor ovoga rasta, a one su uslijed aktualne krize sve opreznije.  Uzrok političkoj krizi i sinočnjem oružanom sukobu premijer Nikola Gruevski vidi u zavisti oporbe i manjinskog naroda na odličnim ekonomskim rezultatima njegove administracije.