Dvjestotinjak izbjeglica koji su u Calaisu, na sjeveru Francuske, pokušali ući u Eurotunnel u nadi da će se domoći Velike Britanije, zaustavila je policija u noći na petak, javlja AFP. Ilegalne migrante koji su u valovima stihijski počeli trčati oko 21 sat po mjesnom i srednjoeuropskome vremenu, kako inače čine da bi zbunili policiju, na kraju je kordon mobilne policije zaustavio ispod mosta.

Petnaestak migranata koji su ipak uspjeli proći, našli su se pred drugim policijskim kordonom, stotinjak metara dalje i na koncu se vratili. Nešto prije 1.00 h oko željezničkog kolodvora još su obilazila brojna policijska vozila tražeći posljednje ilegalce koji su uglavnom polako napuštali to mjesto. Prethodne noći uspjeli su zavarati policiju na istom mjestu a neki su čak uspjeli preskočiti sigurnosnu ogradu.

No u četvrtak navečer barem je 50 izbjeglica, usprkos velikom broju policajaca, uspjelo doći do pruge, ali kroz drugi ulaz, u visini srušene ograde s druge strane. Taj ulaz, prilično udaljen od kolodvora, prisiljava migrante da hodaju po pruzi i policiji je lakše uhvatiti ih. Tunel ispod La Manchea već tjednima takoreći opsjedaju izbjeglice spremni na sve kako bi ušli u Veliku Britanju koja je za njih obećana zemlja. Francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve je radi jačanja sigurnosti u srijedu najavio dolazak još 120 policajaca uz tristo već raspoređenih. Oni su u četvrtak trebali postupno stizati u Calais.

Related Posts