Policija traga za vezama ubojica s militantima

Veza između ubojice iz Kalifornije koji je sa suprugom masakrirao 14 osoba u srijedu u San Bernardinu i eventualnih islamista je “vrlo slaba”, ocijenio je u petak odvjetnik njegove obitelji. “Sastali smo se s FBI i netko je rekao da su nešto našli na njegovom računalu”, rekao je na CNN-u David Steven Chesley koji predstavlja obitelj Syeda Farooka, počinitelja najgoreg krvoprolića u Sjedinjenim Državama u posljednje tri godine.

Syed Farook je “s nekim razgovarao, tko je razgovarao s nekim drugim, tko je gledao nešto u vezi skupine Islamske države (IS), to je tako daleka veza, da u tome nema ničega”, dodao je odvjetnik. Prema drugom odvjetniku obitelji Mohamadu Abuershaidu, ubojica nikada nije putovao u Pakistan, od kuda su podrijetlom njegovi roditelji, ali je putovao u Saudijsku Arabiju. Njegova je supruga rođena i odrasla u Pakistanu. Kada je imala oko 20 godina preselila se u Rijad. Ona je konzervativna domaćica, dodao je Abuershaid.

Vlasti istražuju teroristički motiv, osim eventualne profesionalne svađe, kako bi objasnili što je potaknulo Syeda Farooka i Tashfeen Malik, naoružane do zuba, da ubiju 14 osoba i rane 21, prije nego su smrtno stradali u pucnjavi s policijom nekoliko sati nakon drame. Prema tv-kanalu CNN, koji se poziva na policijske izvore, Syed Farook se radikalizirao. Prema pisanju New York Timesa koji se poziva na informirane parlamentarce Farook je bio u kontaktu s “ekstremistima u SAD-u i u inozemstvu prije puno godina, ali ne nedavno”.

Taj 28-godišnjak je bio u kontaktu s pet osoba o kojima je FBI vodio istrage zbog sumnji na terorizam, od kojih je jedna povezana sa somalskim islamistima Šebab i jedna s Frontom al-Nosra, sirijskim ogrnakom al-Kaide. Los Angeles Times je, pozivajući se na jednog dužnosnika savezne vlade, naveo da je Farook bio u kontaktu s nekoliko navodnih ekstremista i da je komunicarao s najmanje jednom osobom koja je pod nadzorom zbog terorističke opasnosti.

Dvoje napadača koji su ubili 14 ljudi na blagdanskoj zabavi u Kaliforniji nagomilali su streljivo i desetine bomba, rekle su u četvrtak vlasti dok tragaju za motivima para i jesu li bili povezani s islamskim militantima.

Syed Rizwan Farook (28) i Tashfeen Malik (27) njegova žena i majka njegove 6-mjesečne kćeri ubijeni su u pucnjavi s policijom pet sati nakon pokolja u srijedu u centru za socijalnu skrb u gradu San Bernardinu. Dvadeset i jedna osoba ranjena je u pucnjavi koja je najsmrtonosnija u Sjedinjenim Državama u zadnje tri godine. Šef policije San Bernardina Jarrod Burguan rekao je u četvrtak na konferenciji za novinare da su u pretrazi kuće koju su iznajmili Farook i Malik u obližnjem gradu Redlandsu pronađeni memory stickovi, računala i mobiteli.

Dužnosnici iz Washingtona bliski istrazi rekli su da do sada nisu pronađeni čvrsti dokazi izravne povezanosti između napadača i bilo koje militantne skupine iz inozemstva, ali da će elektronski uređaji biti provjereni kako bi se vidjelo je li par pregledavao džihadističke internetske stranice ili društvene mreže. Jedan izvor iz američke vlade rekao je Reutersu da FBI istražuje informaciju da je Farook bio u kontaktu s pojedincima koji su u određenom trenutku bili pod istragom FBI-aja, od kojih su neki slučajevi već zatvoreni. Izvor je isto tako rekao kako je moguće da je jedan ili više od Farookovih kontakata koje se istražuje lociran u inozemstvu.

Međutim, do sada nema nikakve informacije koja bi upućivala na bilo kakve veze ili kontakte između Farooka i Islamske države ili drugih militantnih skupina, rekao je izvor. Dužnosnici od predsjednika Baracka Obame do šefa policije Burguana rekli su kako su napadi možda motivirani ekstremističkom ideologijom ali da na pitanje o motivu još nema odgovora. Obama je rekao kako je moguće da je napad povezan s odnosima na radnom mjestu.

Farook je radio kao inspektor u odjelu okruga San Bernardino za ekološko zdravstvo, koji je priredio blagdansku zabavu na kojoj je par izvršio napad. Farook je američki državljanin, rođen u Illinoisu, sin pakistanskih imigranata, dok je Malik rođena u Pakistanu i živjela je u Saudijskoj Arabiji dok se nisu vjenčali, prema Hussamu Ayloushu koji vodi podružnicu za područje Los Angelesa skupine za potporu muslimanima.

You may also like