Policija se u Kumanovu sukobila sa 70 naoružanih ljudi

Postrojbe makedonske policije pokrenule su u subotu ujutro u Kumanovu na sjeveru zemlje akciju protiv “naoružane skupine”, a u pucnjavi koja traje od ranog jutra ranjeno je najmanje 12 policajaca. Prema neslužbenim informacijama koje prenose neki mediji navodno su od ozlijeda preminula tri policajca.

Kako prenosi Reuters, specijalne postrojbe u oklopnim vozilima blokirale su predgrađe Kumanova, grada koji se nalazi 40 km sjeverno od Skoplja, a lokalni mediji javljaju o žestokim sukobima i pucnjavi iz automatskog oružja. Helikopteri nadlijeću to područje u kojemu su se 2001. vodile borbe između albanskih pobunjenika i vladinih snaga, prije nego što je diplomatskim naporima spriječen opći građanski rat u Makedoniji.

Lokalni mediji javili su da je najmanje 12 policajaca ranjeno. Dio je zbrinut u kumanovskoj bolnici, a teže ranjeni prebačeni su u bolnice u Skoplju. Glasnogovornik makedonskog ministarstva unutarnjih poslova kazao je da je policija pokrenula operaciju “nakon prethodno pribavljenih informacija o naoružanoj skupini”. Glasnogovornik nije rekao drugih pojedinosti o akciji. Najnoviji sukobi mogli bi dovesti do nove nestabilnosti u zemlji u kojoj posljednjih tjedana rastu napetosti između vlade i oporbe glede optužbi za ilegalno prisluškivanje i druge zloporabe