Home Politika Policija preustrojem želi ojačati administrativno opterećeni PNUSKOK

Policija preustrojem želi ojačati administrativno opterećeni PNUSKOK

by admin

Ravnateljstvo policije pokrenulo je postupak preustroja uprave kriminalističke policije kako bi se ojačalo, sada administrativno opterećen, Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) i stvorili snažni istražni timovi za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, objavio je MUP na svojim internetskim stranicama.

Prema postojećem ustroju, PNUSKOK je podijeljen na strateško i operativno krilo što, smatraju u Ravnateljstvu policije, dovodi do administrativnog opterećenja i odvojenosti jednog tijela.

Preustrojem se želi PNUSKOK spojiti u jednu cjelinu, unutar Uprave kriminalističke policije i rasteretiti ga administriranja. Iz tog specijaliziranog policijskog tijela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala prema planu će biti izdvojene službe koje izravno ne provode kriminalistička istraživanja već pružaju potporu u provedbi.

Novi glavni ravnatelj policije Marko Srdarević rekao je u petak u razgovoru s novinarima da će policija maksimalnu pozornost posvetiti suzbijanju korupcije na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini.

Preustrojem, kazao je Srdarević, žele ojačati operativni dio koji je sada daleko ispod potreba u odnosu na strateški dio, posebno u Zagrebu gdje ima najviše kriminalističkih istraživanja.

Policija radi dobro, ali kao svaki veliki sustav ima svoje probleme, a jedan od osnovnih je razvijanje povjerenja građana prema policiji zbog čega žele ojačati policijske postaje, najavio je Srdarević.

Iako je, kažu u Ravnateljstvu policije, PNUSKOK dosad pokazao dobre rezultate, smatraju da se u budućnosti ti rezultati trebaju bolje demonstrirati jer je današnji kriminalitet brz, mobilan i fleksibilan, odnosno često mijenja pojavne oblike, a takav bi trebao biti i odgovor policije.

U preustroj se neće ići bez partnerstva sa sindikatima, kazao je Srdarević najavivši da će sljedećeg tjedna održati sastanak s njihovim predstavnicima. U preustroju, dodao je, neće biti viška zaposlenih.

(Agencija)

Related Posts