Iako se susjedna Srbija, kao i cijela Europa suočava s velikim brojem ilegalnih migranata, Ministarstvo unutarnjih poslava bilježi pad nezakonitih ulazaka preko državne granice sa Srbijom, doznaje se u utorak iz Ravnateljstva policije. U prvih sedam mjeseci prošle godine na tom je dijelu granice evidentirano 516 nezakonitih ulazaka u Hrvatsku, dok se u istom razdoblju ove godine bilježi 118 nezakonitih prelazaka, što predstavlja pad od 77 posto.

U Ravnateljstvu ističu kako o eventualnom valu migranata u Republiku Hrvatsku ovisi razvoj situacije u Mađarskoj i Srbiji. Napominju da hrvatska granična policija poduzima sve potrebne mjere i radnje kako bi bili u mogućnosti pravovremeno reagirati, odnosno svakodnevno prati stanje u svijetu, analizira moguće implikacije na donošenje pravnih akata, utjecaj od mogućih političkih do gospodarskih odluka, čime se određuju moguće prijetnje te usmjeravaju ljudski i tehnički resursi.

U tom smislu pojačano se nadzire vanjska granica EU, uz maksimalno angažiranje policije na zaštiti državne granice, posebice na detektiranim mjestima, odnosno putnim pravcima (rutama) koji se koriste za nezakonite prelaske granice i krijumčarenja. “Optimalno se koristi tehnička oprema, te poduzimaju mjere i radnje na zaštiti državne granice s ciljem očuvanja unutarnje sigurnosti zemalja članica EU. Planiraju se i provode zajedničke aktivnosti s drugim agencijama/službama, prvenstveno s Mobilnim jedinicama Carinske uprave na suzbijanju svih oblika prekograničnog kriminala i drugih nezakonitih aktivnosti na putnim pravcima koji vode od državne granice prema unutrašnjosti te u dubini Republike Hrvatske. Nadzor granica se temelji na modelu integriranog upravljanja granicom, koji je važan alat za unutarnju sigurnosti svih članica EU-a, a posebice u sprječavanju i otkrivanju nezakonitih migracija i s njima povezanog kriminaliteta”, navode u Ravnateljstvu policije.

Ističu kako nezakoniti prelasci državne granice spadaju među osnovne prijetnje koje mogu ugroziti sigurnost granice, te samim time predstavljaju izazov u očuvanju sigurnosti granice. Napominju kako nezakoniti prelasci nerijetko uz sebe vežu i razne oblike kriminalnih aktivnosti, kao što je krijumčarenje ljudi, droge, vozila i visoko tarifnih roba. Zaštita državne granice obavlja se korištenjem pješačkih ophodnji i vozilima, odnosno plovilima na unutarnjim vodama, uz mogućnost korištenja službenih pasa i tehničkih sredstava, a sustavno se, kažu u Ravnateljstvu, nabavlja visoko sofisticirana oprema za zaštitu granice, sukladno utvrđenim schengenskim standardima. Oprema se raspoređuje u skladu sa schengenskim preporukama, prioritetima i analizi rizika. U obavljanju poslova zaštite vanjske granice koriste se mobilne, ručne i daljinski upravljane termovizijske kamere i prijevozna sredstva (plovila, terenski motocikli, ophodna, kombi i terenska vozila, helikopteri), te druga oprema, kažu u Ravnateljstvu policije.

Related Posts