Policija Los Angelesa uvela kamere na kacigama zbog rasnih nemira

Policija u Los Angelesu (LAPD) uputila je u ponedjeljak na zadatak prve policijske ophodnje opremljene osobnim kamerama, uvodeći tako na ulice drugog po veličini američkog grada stotine komada nove tehnološke opreme koja bi trebala osigurati jačanje povjerenja u snage reda.

Ovaj potez policije Los Angelesa uslijedio je nakon pilot programa provedenih u New Yorku i Chicagu te dan nakon što je gradonačelnik Milwaukeeja predložio uvođenje 880.000 dolara vrijedne opreme kojom bi se svih 1.200 ophodnji u njegovu gradu opremilo osobnim kamerama do kraja 2016. godine.

Mnogi američki gradovi pokrenuli su programe opskrbe i uvođenja osobnih kamera za policijske ophodnje nakon što su porasle napetosti i prosvjedi oko onoga što kritičari nazivaju policijskom neselektivnom upotrebom sile protiv nenaoružanih građana, posebice rasnih manjina i mentalno bolesnih.

Problem je osobito dospio u središte pažnje javnosti nakon smrtonosnih sukoba o kojima su mediji naširoko izvještavali, a o kojima su svjedočile i videosnimke koje su napravili slučajni prolaznici na kojima su prikazani sukobi između pripadnika policije i nenaoružanih Afroamerikanaca tijekom prošle godine.

Sa svojih blizu 9.900 pripadnika policija Los Angelesa (LAPD) treća je po veličini gradska policijska snaga u SAD-u i imat će najveći broj policajaca, njih čak 7.000, opremljenih osobnim kamerama pričvršćenim na policijskoj odori. Cijena osobne kamere, koja se kreće između 350-700 dolara po komadu, spriječila je brojne gradove u uvođenju nove tehnologije u širu upotrebu.

You may also like