Policija istražuje Trumpa zbog poticanja na nasilje

Policija američke savezne države Sjeverne Karoline pokušava utvrditi je li Donald Trump, vodeći kandidat na republikanskim predizborima za američke predsjedničke izbore u studenom, poticao na nasilje na predizbornom skupu na kojemu je bijeli aktivist udario crnog prosvjednika.

“Nastavljamo istraživati sve okolnosti, pa i svaku novu optužbu protiv McGrawa, uključujući mogućnost da su Trumpovo ponašanje i njegova kampanja poticali na nered, kao i djelovanje, odnosno nedjelovanje naših službenika”, priopćeno je u ponedjeljak iz ureda šerifa okruga Cumberlanda.

Johna McGrawa (78) policija je uhitila u četvrtak i optužila za nasilje i remećenje javnog reda jer je šakom u glavu udario Rakeema Jonesa, 26-godišnjeg crnca kojega su s predizbornog skupa u Fayettevilleu udaljili zaštitari.

McGraw, koji je poslije rekao da će drugi put “možda morati ubiti” Jonesa, treba 6. travnja izaći pred sud. Trumpa njegovi kritičari optužuju da svoje pristaše potiče na nasilje i da na svojim skupovima i u kampanji općenito stvara ozračje sve veće nesnošljivosti.

Donald Trump, poslovni čovjek na čijim se skupovima sve češće događaju izgredi, otkazao je u petak skup na sveučilištu u Chicagu nakon okršaja svojih pristaša i prosvjednika, među kojima je bio veći broj crnaca i Hispanoamerikanaca. U ponedjeljak su prosvjednici prekinuli skup u Sjevernoj Karolini, ali nije prijavljen nikakav izgred. Trump je u toj prigodi svaki put strpljivo čekao da se zaštitari obračunaju s izgrednicima, ali nije dolijevao ulje na vatru.

You may also like