Polemike oko frackinga u Lendavi

Lendava – Dvije pokusne bušotine za plin na polju Petišovci kod Lendave, blizu tromeđe Slovenije s Mađarskom i Hrvatskom, izazvale su žestoke polemike između lokalnih ekoloških udruga i energetske struke jer će se plin dobivati spornom metodom hidrauličkog frakturiranja (fracking).
Općina Lendava odbila je zahtjev udruga da se zbog štetnih posljedica i potencijalnog “ekološkog kriminala” zaustave sve aktivnosti na bušotinama, ali je pozvala vladu u Ljubljani da omogući širu stručnu i javnu raspravu o problematici te tehnologije koja se na veliko primjenjuje u SAD-u, a koju većina europskih država odbija pa je, primjerice, zabranjena u Njemačkoj i Francuskoj, piše u petak ljubljansko “Delo”. Protiv korištenja sporne tehnologije u Sloveniji izjasnila se Udružena ljevica (ZL), dok su druge stranke ili neutralne ili naklonjene projektu jer bi Sloveniju učinio energetski samostalnijom.

Tvrtka Ascent Resources, registrirana na britanskim Djevičanskim otocima, počela je s istraživanjem plina na području slovenskog Prekmurja 2011. godine, u suradnji sa slovenskim poduzećem Petrol-Geoenergo. Istraživanje je pokazalo da je na polju Petišovci oko 11,7 milijardi kubičnih metara zemnog plina, što bi predstavljalo desetogodišnju rezervu plina u Sloveniji s obzirom na sadašnju potrošnju, a plan je da se dodatnim bušotinama omogući izvlačenje 300.000 kubičnih metara plina dnevno.

Energetski stručnjaci povezani s projektom tvrde da sporna tehnologija dobivanja plina i nafte hidrauličkim frakturiranjem u Sloveniji ne bi proizvela tako loše posljedice kao u SAD-u, jer je ovdje riječ u mekim sedimentima iz pješčenjaka, a ne o škriljevcu. Ekološke udruge tvrde suprotno i navode da ubrizgavanje vode pomiješane s kemikalijama u zemlju pod visokim pritiscima, kako se to radi prilikom frackinga, izaziva onečišćenje podzemnih voda, uništavanje okoliša i potencijalne manje potrese.

Gospodarstvenici navode da je Slovenija previše ovisna o uvozu plina i da bi razvijanjem plinskih polja u Petišovcu i njegovoj blizini mogla osigurati deset posto domaćih potreba. Kako navodi slovenski tisak, investitori su očekivali da će od države ekološku dozvolu za novu plinsku postaju i nova bušotine dobiti još ove godine, s time da bi puna proizvodnja krenula 2016. godine. No, ističu da im u tim nastojanjima šteti negativni publicitet koji se oko tog pitanja razvio zadnjih mjeseci zbog nekih udruga i stranaka.

You may also like